Bränholm: ”Mest imponerande match jag sett”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverige mot regerande OS-mästaren från Ryssland, 36-24, inte tvärtom.

Det är siffror som får varenda människa som kan något om handboll att titta till och undra om hen såg rätt.

Jag har följt detta landslag i 15 år, sedan hemma-EM 2006, och det här är den mest imponerande match jag sett av laget.

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Det var i Lillehammer 12 december 2010. I Håkons hall 16 år efter Foppastraffen, då visade de svenska damerna att dom kunde slå de bästa. 7000 patriotiska norrmän på läktarna blev allt tystare när Sverige körde över hemmafavoriten med 24-19. Fram till idag har jag rankat den matchen som den enskilt häftigaste jag sett av de svenska handbollsdamerna.

Även om premiären mot Spanien i förrgår var en helgjuten insats på alla sätt så trodde jag aldrig att dagens match mot en av huvudfavoriterna skulle trumfa den gamla fina Norge-historien.

Tokyo 2020

Strömberg världsklass

Men vilken match Sverige gjorde! Jamina Roberts och Carin Strömberg höll absolut världsklass och de ryska stjärnorna hade ingen som helst chans. Fart och explosivitet varje gång läge fanns, tålamod och tro på det kollektiva när man inte hittade det snabba läget.

Så bra och konsekvent anfallsspel i 60 min är unikt – det gav 36 mål. Bakåt var det lika bra. Lagerquist, Blohm och Strömberg bestämde det mesta och i målet tog Johanna Bundsen det hon skulle och mer därtill.

Fanns tre frågetecken

Innan OS var jag rädd att det skulle bli som i London 2012. En supertuff lottning då gav fem raka förluster och slutstämpeln ”fiasko”. Den här gången var lottningen nästan lika tuff – men hittills är det nu istället total succé. Och de tre stora frågetecknen som fanns före turneringen är nu solklara utropstecken.

Kan man lyckas i OS utan en naturlig högernia? Trots att Hanna Blomstrand och Nina Dano fanns redo, och trots att spel med enbart högerhänta på nio meter oftast bara ses som en tillfällig lösning, så valde Tomas Axnér att åka till Tokyo utan någon vänsterhänt skytt. Det kändes vågat, men så här långt har framförallt Emma Lindquist, men även Petrén/Carlsson fixat det galant när de avlöst.

Håller Elin Hansson internationellt? När antalet platser i truppen begränsades till 14 valde Axnér att bara ta med en vänsterkant. Elin Hansson från Skuru, en bra spelare i SHE, men i princip helt utan internationell erfarenhet och OS är ju något helt annat… eller? Hansson har gjort det över all förväntan. Framförallt bakåt, men även offensivt.

Kan Sverige lyckas utan Bella Gulldén? Sedan mästerskapsdebuten i OS 2008 har Sveriges framgångar kommit och gått med Bellas briljans. När Gulldén varit i toppslag har det gått bra (medaljspel 2010, 2014, 2017) och tvärtom. I detta OS är det äntligen dags för Carin Strömberg att få chansen på riktigt – hittills är hon briljant. Rent magisk idag mot ryskorna.

Det bästa jag sett!

Tomas Axnér och Johanna Wiberg skall ha massa beröm för det de gjort denna sommar. OS ger (till skillnad från EM/VM) chansen till flera veckors gemensam träning. Denna tid har använts på bästa sätt, de frågor jag ställde ovan har så klart funnits även hos truppen, men tillsammans har man tränat och hittat svaren på lösningar.

En dryg vecka efter den där Norge-matchen 2010 spelade de svenska handbollsdamerna sin hittills enda final, det blev ett EM-silver efter att Norge fått revansch. Fortsätter de svenska tjejerna spela som idag kommer det bli en ny final nästa lördag. Men det är inget litet krav att ställa – för detta var det bästa jag sett!

KLIPP: Höjdpunkter, Sverige-ROK

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tokyo 2020

Mer i ämnet