Svenskt jubel efter handbollsdamernas seger mot Brasilien. Foto: Bildbyrån

Handbollsdamerna till kvartsfinal – vände mot Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Handbollsdamerna var illa ute mot Brasilien, men vände till seger med 34-31.

Nu är laget vidare till kvartsfinal och fortsatt obesegrade i OS.

– Men vi är inte nöjda än, säger Jamina Roberts till Aftonbladet.

Svenskorna öppnade svajigt och låg ett tag under med fyra bollar i den första halvleken, 8-12, men ryckte upp sig och hade ledningen med 15-13 i halvtid.

Efter paus fortsatte Blågult att blanda och ge. Efter att ha tappat 25-22 till 25 lika tvingades förbundskapten Tomas Axnér begära timeout med cirka åtta minuter kvar.

Tokyo 2020

Den svenska högstanivån blev dock avgörande och det blev till slut seger med tre bollars marginal, 34-31.

– Jag är väldigt glad och nöjd över att vi vann matchen. Och att vi gör 34 mål är jäkligt bra. Brasilien var hänsynslösa i attackspelet och det hade vi problem med. Vi hamnade i brygga och var obekväma, men vi lyckades ändå stänga matchen, säger förbundskapten Tomas Axnér till Discovery+.

”Har varit kämpigt”

Fyra matcher in i turneringen är laget fortsatt obesegrade med totalt tre segrar och en oavgjord (mot stornationen Frankrike) senast.

– De två senaste matcherna har varit kämpiga. Det är så här det ska vara på ett OS. Vi vinner jämna matcher och det är väldigt bra, säger Jamina Roberts till Aftonbladet.

– Klart det är skönt men vi vill vinna sista matchen och stå här som gruppsegrare och få den bästa vägen, säger Roberts, enligt Expressen.

För svensk del väntar nu Ungern, poänglös jumbo, i den sista gruppspelsmatchen på måndag.

I den kommande kvartsfinalen, som spelas på onsdag 4 augusti, väntar förmodligen Japan eller Sydkorea.

Matchfakta och Sveriges förutsättningar

Brasilien-Sverige 31-34 (13–15)

Brasilien: Alexandra Do Nascimento 7, Ana Paula Rodrigues 6, Bruna de Paula 4, Larissa Araujo 4, Eduarda Amorim Taleska 3, Adriana Cardoso 2, Patricia Matieli 2, Tamires de Araujo, Samara Vieira, Renata de Arruda.

Sverige: Jamina Roberts 6, Elin Hansson 6, Carin Strömberg 5, Mathilda Lundström 4, Nathalie Hagman 4, Linn Blohm 3, Emma Lindqvist 3, Johanna Westberg 2, Jenny Carlsson.

Förutsättningar:

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien.

Grupp A består av Japan, Montenegro, Sydkorea, Nederländerna, Angola och Norge.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Spelprogram i svenska tider:

Måndag 2 augusti: Sverige–Ungern 9.15

Kvartsfinalerna spelas måndag 4 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet