Therese Brorsson gjorde 73 A-landskamper för Sverige i målet. Nu är hon SVT Sports handbollsexpert. Foto: Bildbyrån

Brorsson ny handbollsexpert

Uppdaterad
Publicerad

Den mångåriga landslagsmålvakten Therese Brorsson är SVT Sports nya handbollsexpert. – Jag vill försöka ge en så bra bild som möjligt av damhandbollen.

Det var fyra år sedan Skövde lyckades ta sig till semifinal i SM-slutspelet. Efter uddamålsseger i den femte och avgörande matchen mot Lugi ställs man nu mot svensk handbolls tungviktare Sävehof.

– Det är två formstarka och bra lag. Jag tror på en bra match. Sävehof är så klart, som alla år, favoriter. Men Skövde har gått igenom kvartsfinalerna som ett lag och visat att de vill vara med och slåss om det i år. Jag tror att det blir en tuff och jämn match.

elitserien i handboll 2014-2015

Therese Brorsson om...

...Skövde: – De har ingen som riktigt sticker fram i målprotokollet. De är ett lag som kämpar och slåss ihop. Sedan har de Grubbström i mål som är en bidragande orsak till ett lugn och ett bra försvarsspel.

...Sävehof: – Sävehof är Sävehof. De har bra spelare på alla positioner. De spelar Champions League och de har en jättebra grund med flera spelare som kan avgöra.

Sävehof har blivit svenska mästare sex år i följd och inte förlorat en inhemsk match på över tre år.

– Det är typsikt Sävehof. Ett lag man räknar med ska gå till final.

...nyckelspelare Skövde: – Cecilia Grubbström i målet måste fungera. Malin Larsson är också viktig. Precis som Caroline Friberg. Kantspelarna är viktiga.

...nyckelspelare Sävehof: – Ida Odéen och Jenny Alm. Målvakterna är alltid nyckelspelare. Odéen är den som verkligen styr och ställer.

I de två matcher som spelades i grundserien vann Sävehof med 33–22 i Arena Skövde och hemma i Partillebohallen vann de med 34–18.

– Jag tror att det blir en jämn match, men att Sävehof kommer dra det längsta strået.

Serietvåan Skuru ställs mot VästeråsIrsta i semifinalen. SVT-experten Therese Brorsson:

– En tuff semifinalserie som kommer gå till fem matcher. Skuru har haft ett riktigt bra försvarsspel. De har Carin Strömberg och Hanna Åhlén som sticker ut. Och de har Hanna Daglund i målet.

– Västerås har gjort en fantastisk kvartsfinalserie och slagit ut H65 med bra försvarsspel och bra målvaktsspel. Jag tror att det kommer bli en målsnål semifinalserie med mycket kamp, bra försvarsspel och taktik.

Så sänder SVT från handbollens semifinaler:

Lördag 25/4 15:30-17:30 i SVT semifinal 1, herrar: Alingsås – Guif

Söndag 26/4 15:3017:30 i SVT semifinal 1, damer: Skövde – Sävehof

Söndag 3/5 15:30 semifinal 3, damer: Sävehof – Skövde

Lördag 9/5 15:30 semifin 3, herrar: Kristianstad – Ystad

Fakta SVT-experten Therese Brorsson

Den mångåriga landslagsmålvakten Therese Brorsson slutade med handboll för två år sedan. Hon kommenterade en herrmatch i december. Skövde-Sävehof blir första dammatchen som hon kommenterar:

”Jag försöker se spelet från min vinkel. Jag har spelat länge i elitserien själv och känner många av spelarna och tränarna. Jag vill försöka ge en så bra bild som möjligt av damhandbollen.”

Ålder: 34

Bor: Stockholm

Landskamper: 73 A-landskamper

Moderklubb: Huddinge HK

Övriga Klubbar: Skuru, Stockholmspolisen, Skjeberg (N), Gjerpen (N), Team Esbjerg (DK), Borussia Dortmund (D)

Gör idag: Jobbar på Philips, expertkommentator SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elitserien i handboll 2014-2015

Mer i ämnet