Anne Mette Hansen firar ett av sina mål. Foto: Bildbyrån

Semifinalhoppet lever för Sverige i handbolls-EM

Dansk seger mot Montenegro var en förutsättning för att Sverige ska kunna ta sig vidare till semifinal. Och med slutsiffrorna 24–23 i Danmarks favör lever ännu hoppet för svensk del.

Anne Mette Hansen var den stora hänföraren framåt för det danska laget med sex mål.

Danmark, som haft ett trist mästerskap resultatmässigt med flera stora förluster, visade var skåpet skulle stå mot Montenegro. Redan efter tre minuter hade danskorna tagit en ledning med 4–0. En drömstart sett ur ett Sverigeperspektiv.

Men Montenegro skulle sakta men säkert äta sig in i matchen och sex minuter senare hade de reducerat till 3–5.

Danmark såg däremot stabila ut de och lyckades rycka ifrån till en femmålsledning. Sandra Toft i mål var en viktig pjäs för danskorna som hade hela nio räddningar på 20 skott i den första perioden och 45 i räddningsprocent.

Rysare i slutsekunderna

I halvtid hade Danmark en ledning med 15–11 men Montenegro gjorde det riktigt spännande och med fyra mål i början av andra halvlek hade de tagit i kapp till 15–16.

När klockan sedan stod på 47:52 hade Montenegro för första gången i matchen chans att gå upp i ledning efter kvittering av Jovanka Radicevic till 17–17. Men en stolpträff gav i stället Danmark möjligheten att återta ledningen.

Och det blev en riktig rysare fram mot slutet. Med 30 sekunder kvar var ställningen 24–23 och efter ännu en superräddning av Toft kunde Danmark säkra hem segern med just 24–23.

– Det är förjävligt så klart. Danmark var lite lite bättre och det är små marginaler när det ska avgöras och de hade vi inte med oss, säger Montenegros tränare Per Johansson till SVT Sport och fortsätter:

– Vi visste att Danmark skulle komma med allt de hade och vi var inte på plats i början.

Hur ser du på fortsättningen?

– Vi riskerar att komma på nionde eller tionde plats för jag tror att Sverige vinner mot Ryssland (något som sen skedde) och då är vi där nere igen. Jag tycker inte att det speglar vårt mästerskap men samtidigt ljuger ju aldrig tabellerna. Men det är klart att jag är besviken, det är ett helvete.

– Men jag kan inte vara missnöjd med hur vi har genomfört det här mästerskapet.