Mikkel Hansen Foto: TT

Danmark illa ute efter kryss mot Ungern

De regerande olympiska och världsmästarna Danmark riskerar att missa huvudrundan i EM. Det står klart efter kvällens kryss mot Ungern. Efter en uddamålsförlust mot Island i första matchen så låg Danmark länge under mot Ungern men kvitterade i matchens slutminuter och matchen slutade 24-24.

– Vi spelar så långsamt att man somnar, säger Mads Mendah Larsen till TV2.

Efter drygt 20 minuter spelade drog Ungern i väg till fyramålsledning när Bence Nagy drog dit ett kontringsmål till 10-6. Trots en stundtals storspelande Niklas Landin i Danmarks mål så kunde Danmark aldrig gå förbi ungrarna. Det vanligtvis potenta danska anfallet hade svårt att hitta i genom det ungerska försvaret. Storstjärnan Mikkel Hansen gjorde tre mål för kvällen, en blygsam siffra för den storväxta skytten, men blev allt som oftast låst av ett ettrigt försvar.

Ungern fick chansen att avgöra

Efter 56 minuter tog Danmark sin första ledning i matchen när Rene Toft Hansen var mottagare av ett stiligt inspel av Mikkel Hansen och gjorde inga misstag när han drog dit 24-23. De många rödvita supportrarna i Malmö vaknade rejält i matchens slutminuter. Det verkade dock inte röra Zoltan Szita märkbart när han kvitterade tillställning med drygt 1.30 kvar. Med en minut kvar och lika på tavla tog Danmark timeout.

Handbolls-EM

Men danskarna sista anfall i matchen var märkligt avvaktande och med en varning för passivt spel tog Mikkel Hansen ett dåligt avslut utanför. Med åtta sekunder kvar hade ungrarna avgörandet i egna händer men kunde inte komma till något farligt avslut och matchen slutade 24-24.

– Otroligt dåligt och långsamt. Vi spelar så långsamt att man somnar. Då vinner man inga handbollsmatcher, säger Mads Mendah Larsen till danska TV2.

För Danmark väntar nu gruppens slagpåse, Ryssland, i sista matchen och där krävs en vinst för att ha en chans till ett avancemang. Ungern spelar mot Island och vinner man eller spelar oavgjort är de regerande olympiska- och världsmästarna Danmark utslagna ur EM.

Så spelas handbolls-EM

EM avgörs i Sverige, Norge och Österrike och spelas den 9–26 januari.

* Sverige spelar det första gruppspelet i Göteborg mot Slovenien, Schweiz och Polen. De två bästa lagen från gruppen går vidare till huvudrundan i Malmö, dit man tar med sig resultatet från lagens inbördes möte. För svensk del kan det därför bara bli poäng om inte Slovenien, som slog Sverige, också går vidare.

* I tisdagens sista gruppspelsomgång i grupp F möts Sverige och Polen, och Slovenien ställs mot Schweiz.

* I mellanrundan, med sex lag i varje grupp, slås grupperna A–C ihop i den ena och grupperna D–F i den andra. Det är redan klart att lagen från Sveriges grupp ställs mot bland annat Norge och Portugal.

* De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan får spela om medaljerna i Stockholm.