Sabina Jacobsen. Foto: Bildbyrån

Dubbla svenska OS-kval framflyttade

Uppdaterad
Publicerad

Handbollens EM- och OS-kval har skjutits upp till följd av coronavirusets spridning.

De svenska herr- och damlandslagen får därför vänta till juni på chansen att säkra platser.

Det internationella handbollsförbundet (IHF) har trots det tidigare beslutet att matcherna skulle spelas utan publik nu valt att skjuta fram evenemangen. Det gäller inte bara damernas OS-kval nästa vecka i spanska Lliria, utan även herrarnas som var tänkt att spelas i Berlin 17-19 april.

Spanien är efter Italien det land i Europa som drabbats värst av coronaviruset med över 4 200 fall och 120 döda.

”Helt rätt beslut med tanke på omständigheterna just nu. Det hade inte känts bra att utsätta spelarna för riskerna som kommer med en resa till Spanien, säger damernas förbundskapten Henrik Signell till handbollslandslaget.se.

Planerat till juni

I OS-kvalet möter de svenska damerna Spanien, Argentina och Senegal, medan herrarna ställs mot Tyskland, Slovenien och Algeriet.

Även damernas dubbelmöte med Tjeckien i EM-kvalet skjuts upp, från 25 och 29 mars till i juni.

Europeiska handbollsförbundet (EHF) skjuter på alla sina matcher, i sju olika internationella turneringar och cuper, fram till den 12 april på grund av coronavirusets spridning.

Den tredje och fjärde omgången i EM-kvalet är nu tänkt att spelas 1-7 juni, veckan efter att kvalspelet skulle ha avslutats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.