Foto: Bildbyrån

EM-semifinaler kan avgöra Sveriges OS-kvalöde

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är redan utslaget ur EM, men handbollslandslaget har ändå anledning att följa avgörandet med stort intresse.

Under finalhelgen i Stockholm avgörs vilka lag Sverige får möta i OS-kvalet i april.

Norge är inte bara en rival som har slagit Sverige i tre raka mästerskap. Det är också ett lag som kan se till att Sverige får en jobbigare väg till sommarens OS i Tokyo.

Om norrmännen, som möter Kroatien i kvällens första semifinal, räcker hela vägen till EM-guld i Tele 2 arena så innebär det att Sverige tvingas resa till just Kroatien i stället för Tyskland för att OS-kvala. Inte nog med det – förutom tuffa Kroatien väntar i så fall även ett annat Balkanlag, nämligen Slovenien, i kvalspelet.

Handbolls-EM

Slovenien kommer visserligen vara en av Sveriges kvalmotståndare så länge laget, under svensk ledning i form av Ljubomir Vranjes, inte vinner EM-guld på söndag. Men Sverige lär hellre ta sig an Slovenien (som slog Blågult med 21–19 i EM) tillsammans med Tyskland i Berlin, än att tvingas möta slovenerna i grannlandet Kroatien. Slovenien möter Spanien i den andra EM-semifinalen i kväll.

Parallellt med EM:s finalhelg avgörs också det afrikanska handbollsmästerskapet, där det avgörs vilket lag som blir Sveriges sista motståndare i OS-kvalet.

SE MER: Sverige avslutade EM med seger mot Island (22 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet