Ola Bränholm, kommentator på SVT Sport. Foto: Bildbyrån

Ett sagoslut på en fantastisk rekordkarriär

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att skriva ett mer perfekt slut på karriären för en av våra största spelare inom svensk lagidrott. Ida Odén var redan rekordtjej med sina tio SM-guld. Klockan 15.14.48 i Scandinavium fick hon bollen av Elin Hallagård, hon trampade igenom, sköt lågt och med sin sista bollberöring under ett liv som handbollsspelare ordnade hon 22-21 och det elfte guldet.

Lasse Björn och Tord Lundström har nio SM-guld i ishockey. Thomas Ravelli har åtta i fotboll. I handbollen tog Ann-Britt Furugård och Eva Älgekrans nio guld med Stockholmspolisen på 70-och 80-talet och Odéns gamla kompis Jenny Wikensten tog nio med Sävehof innan hon slutade.

Odén hade redan före i dag tio guld, vilket var rekord. Men den tolfte raka finalen i fjol slutade i en chockförlust mot H65 Höör. I den 13:e skulle revanschen komma, den största guldtjejen ville avsluta med guld.

Hon var absolut ingen dominant i dagens final, likt många av de tidigare. Men när H65 Höör missade sin chans att avgöra med 20 sekunder kvar och Sävehof fick en chans till var det så givet att just Odén skulle ta läget. Och sätta det!

Den stora ledaren

Odén som, så fint i Pelle Nyströms reportage i tisdags, sa att hon inte ens såg sig själv som elitidrottare har nu gått igenom en seniorkarriär där hon spelat 13 raka SM-finaler, och vunnit elva av dem! Hon har varit den stora ledaren på planen i 2000-talets mest dominanta lag i svensk idrott.

Ida Odén fick ett sent genombrott i landslaget, men var lysande vid EM-bronset 2014. Hon har oftast stått i bakgrunden till mer stjärnstarka lagkompisar som Ahlm, Gulldén, Roberts och Alm. Hon har hunnit bli mamma och slutat, men fått tillbaka suget redan säsongen efter och kommit tillbaka. Och när Odén nu slutar igen så kan hon summera en karriär som är svårslagen både vad gäller lojalitet till sin klubb, målproduktion och meriter.

Nobbat proffsanbud

I en tid där spelare i de stora sporterna sällan har samma klubbadress mer än några enstaka säsonger är Ida Odén unik, 13 år i samma A-lag och final varje år. Proffsanbud från andra länder har funnits men nobbats.

Finalen kunde verkligen slutat precis hur som helst, det böljade och ingen hade kunnat säga att det var orättvist om H65 Höör hade vunnit. Med 30 sekunder kvar trodde jag att de skulle göra det. Men guldmaskinen Sävehof som i vintras hade sex raka förluster och sin största kris i modern tid fick sin revansch. Under våren har de rutinerade stjärnorna klivit fram en efter en och när det skulle avgöras i slutsekunderna var det, så klart, Ida Odén som var den som avgjorde. Ett sagoslut på karriären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.