Foto: Bildbyrån

Experten: ”Han är nödvändig om Sverige ska gå långt”

Uppdaterad
Publicerad

Niclas Ekberg är knäskadad och går en kamp mot klockan för att vara med i OS i Tokyo. Men idag blev han uttagen till truppen av förbundskapten Glenn Solberg.

– Han är nödvändig om Sverige ska ha någon chans att gå långt i OS, säger SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn.

Om Niclas Ekberg kan spela så är han given enligt Magnus Grahn.

– Han är given i en startuppställning för mig. Med den erfarenheten och den notoriska målskytt han är så ska han naturligtvis vara med i ett svenskt landslag. Han är nödvändig om Sverige ska ha någon chans att gå långt i OS. Med den form han visat innan skadan så har han ingen överman på sin position i Sverige, säger experten.

Med Ekberg i laget tror Grahn att Sverige kan slåss om medaljer.

– Herrlandslaget ser väldigt spännande ut. Det är ett riktigt bra lag som är kryddat med lite spets i form av Jim Gottfridsson, målvakten Andreas Palicka och Ekberg. Mixen mellan ungt och gammalt gör att jag ser fram emot OS jättemycket. Jag tror de kan slåss om medaljerna.

Han har klart lägre förväntningar på damerna – och det beror på en tuff grupp med Spanien, ryska laget, Ungern, Frankrike och Brasilien som motståndare.

– De har hamnat i ett riktigt getingbo. Det finns ingen lätt match i deras grupp. I OS är det ändå fyra av sex som tar sig vidare så det brukar finnas någon räddningsplanka som man kan slå, men damerna har ingen sådan. Skulle de ta sig vidare till kvartsfinal så har de gjort en enorm prestation.

KLIPP: Axnér: ”Finns inte någon räddningsplanka” (31 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.