Foto: Bildbyrån

Flera SM-finaler populärt bland finallagen

Uppdaterad
Publicerad
Handbollsförbundets beslut att ta bort finalfesten med endast en SM-final verkar ha slagit väl ut. Båda damfinallagen vill fortsätta med flera finaler i framtiden.
– Vi vill ha fem finaler även i framtiden, säger SM-tvåan Skuru IK:s ordförande Barbro Carlsson till SVT Sport.

2005 var första året med en enda SM-final för herrar respektive damer. Man bytte bort fem matcher till en, Globen, Skandinavium och Malmö Arena var finalarenor, oftast blev det stora publikfester.

Men 2018 var kanske den sista ”enmatch-finalen”. Då flera av klubbarna, främst herrlagen, nu har stora hemmahallar vill man gå tillbaka till fem heta finalmatcher. Så är det nu i herrfinalen där Sävehof och Alingsås haft fullsatt i samtliga fyra matcher.

Det har redan kommit mer folk till herrfinalerna än vad som varit möjligt i en enda final. Och detta trots att publiklaget Kristianstad inte är med i finalen.

”Ekonomiskt och PR-mässigt gick det bra”

På damsidan, där Nackalaget Skuru IK, och Sävehof möttes blev det aldrig helt fullsatt, men klubbledningarna var nöjda ändå.

– Nu förlorade vi finalen i tre raka, men vi trodde säkert att flera SM-finaler skulle vara en sportslig fördel för oss. Ekonomiskt och PR-mässigt gick det ändå bra. Vi hyrde Eriksdalshallen i Stockholm, men skötte allt runt omkring med ideella krafter. Dessutom var det roligt, och viktigt, att så många av våra unga spelare fick se SM-finaler på plats, de hade aldrig varit så många på plats om det varit en SM-final i Malmö, säger Skuru IK:s ordförande Barbro Carlsson.

– Vi vill ha fem finaler även i framtiden, men helst av allt vill vi ju ha en egen stor hemmahall.

1 500 åskådare på Sävehofs hemmamatch

Nu kom 1100 respektive 1200 åskådare på Skurus två hemmamatcher, som alltså inte spelades i den ordinarie hemmahallen Nacka bollhall. Sävehof hade 1500 åskådare på plats  sin enda hemmamatch i finalserien.

– Vi är helt för att ha fem finalmatcher, säger Denny Bågenholm, pressansvarig i Sävehof.

– Vi hade final två på hemmaplan och eftersom herrarna är i final samtidigt blev det inte så stort drag då. Hade vi fått en fjärde finalmatch hade det blivit betydligt mer folk.

Herrfinalen, som blivit ett västsvenskt derby mellan Sävehof och Alingsås, har det varit fullsatt hittills och kommer givetvis vara utsålt även i den femte och avgörande finalen i morgon i Alingsås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer