Första nederlaget i VM – blågult föll mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges resa i handbolls-VM hade hittills rullat på utan förluster, men mot ett väloljat ryskt maskineri tog det stopp.

Gruppfinalen i japanska Kumamoto slutade med rysk seger 30-22 och för Sverige väntar nu Spanien i huvudrundans första omgång.

– Vi gör en dålig match i dag, säger Nathalie Hagman till SVT Sport.

Regerande OS-mästaren Ryssland tog greppet tidigt och kunde med snabba kontringar och ett svårgenomträngligt försvar skapa sig en fyramålsledning i halvtid (16-12).

Mycket hade på förhand handlat om ”en av världens bästa spelare” högernian Anna Vjachireva, som tillsammans med blixtsnabba Yaroslava Frolova, låg bakom det mesta i den starka ryska offensiven.

Handbolls-VM

– När det inte går bra så tvekar vi lite, hamnar lite väl mycket i mitten och kommer inte någonstans. Men Ryssland gör det bra och då hinner vi inte med när vi spelar som i dag, säger Nathalie Hagman.

”Jag är besviken”

I Sverige var det annars Linn Blohm och Isabelle Gulldén, tillbaka i startsjuan sedan Japanmatchen, som var de stora anfallshoten. I andra halvlek krympte avståndet efter bland annat ett riktigt krigarmål av Blohm och två säkra straffmål av Gulldén.  

Men kantspelet lyste med sin frånvaro och två vassa målskyttar räcker inte i en handbollsmatch. I slutet rann det iväg och Ryssland vann med 30-22 och avancerar vidare i VM med fyra poäng, Sverige med två.

– Jag är besviken. Vi har laddat för den här matchen och det är lite tråkigt att vi inte kan bjuda till mer än så här, säger Hagman.

Spanien, Montenegro och Rumänien väntar i huvudrundan, först ut för Blågult är Spanien (som vann grupp C) på söndag.

– Hade vi gått vidare med fyra poäng hade det sett mycket bättre ut. Nu kommer en extremt tuff grupp, men det finns fortfarande chans, säger Isabelle Gulldén till SVT Sport.

MATCHFAKTA

Ryssland–Sverige 30–22 (16–12)

Ryssland: Jaroslava Frolova 11, Polina Kuznetsova 5, Anna Vjachireva 3, Olga Fomina 3, Julija Managarova 3, Ksenija Mekejeva 2, Jana Zjilinskajte, Anna Sen, Vladlena Bobrovnikova.

Sverige: Bella Gulldén 8, Linn Blohm 5, Nathalie Hagman 3, Jamina Roberts 2, Emma Lindqvist, Hanna Blomstrand, Carin Strömberg, Olivia Mellegård.

Publik: 3 826 (Park Dome, Kumamoto, Japan).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet