Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Solberg och Martin Boquist. Foto: Bildbyrån

Exklusivt: Glenn Solberg om Martin Boquist: ”Vi är väldigt olika”

Uppdaterad
Publicerad

VM-silver direkt. EM-guld i vintras.

I en exklusiv intervju för SVT berättar handbollens förbundskapten Glenn Solberg om varför Sverige är tillbaka i världstoppen, om sitt ledarskap och om hans svenska förebild. Han pratar även för första gången om den uppmärksammade skilsmässan med assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

– Det visade sig att vi är väldigt olika, ser saker på olika sätt. För mig är det väldigt normalt att en ledare på denna nivå får välja sina egna stöttepelare, säger Glenn Solberg.

SVT Sport träffar norrmannen som lett Sverige till första mästerskapsguldet på 20 år i Uppsala. Herrkaptenen är på plats för att se damlandskampen mellan Sverige-Brasilien. Att vara ute och träffa folk när handbollsfamiljen är samlad är en del av jobbet.

Samma handbollsfamilj som haft så många frågor och vädrat starka åsikter efter att tidigare storspelaren Martin Boquist inte fick fortsätta som assisterande kapten trots EM-succén. Frågan är uppenbart jobbig för både handbollsförbundet och Solberg själv men nu väljer de att ge sin bild.

– Från mitt perspektiv. Både jag och Martin sökte jobbet som förbundskapten. När jag fick det var en av förutsättningarna att Martin skulle vara kvar (som assisterande), jag kunde inte påverka det. Det visade sig att vi är väldigt olika, vi ser saker på olika sätt, har olika värderingar, ser på ledarskap på olika sätt, säger han och fortsätter:

– När vi kom hem från EM och jag tänkte ”vad kan vi göra nu för att ta nya steg och lyfta svensk handboll vidare”, så var bilden att jag ville välja min egen assisterande. En som stod för samma värderingar som jag och tror på det ledarskap som vi fått in. För mig är det väldigt normalt att en ledare på denna nivå får välja sina egna stöttepelare, säger Solberg.

Men det kan tyckas märkligt att en viktig ledare får sluta efter ett guld, det verkade ju funka..?

– Många saker har fungerat och andra har inte fungerat. När man är på den nivån vi är vill man optimera allt. För min del var det viktigt att göra det här bytet.

Förbundet: ”Förstår om det finns frågor”

Beslutet att bryta Boquist kontrakt blev en stor snackis i handbolls-Sverige. Delvis för att handbollsförbundets pressmeddelande uppfattades luddigt och otydligt. Förbundet erkänner nu att kommunikationen inte blev lyckad och att man fått rannsaka sig själva.

– Vi tog ett EM-guld, jag förstår om folk som tittar upplever att allt var perfekt. Men vi såg också att saker kan bli bättre. Det fanns vissa saker som inte var hundraprocentiga. Glenn är en person, Martin en annan, de kom in med olika saker, säger landslagsansvarige Hanna Fogelström och fortsätter:

– De har tillsammans bidragit till resultatet men vi stod inför vägval, då valde vi det som Glenn tagit till landslaget som vi menar gett de här resultaten. Vi tror på det jobbet mellan samlingar som görs nu, och vi tror på nya perspektiv. Vi vill fortsätta vara i toppen och utmana om medaljer över tid.

Hade ni skött kommunikationen på samma sätt om ni fått göra om?

– Vi förstår att det finns frågor. Vi ska vara självkritiska, vi vill vara öppna men också kunna hålla saker för oss själva. Här valde vi att använda sekretessen gentemot Martin. Det har inte fallit ut bra och där får vi rannsaka oss själva, säger Fogelström.

SVT har varit i kontakt med Martin Boquist som avböjt att kommentera i nuläget.

Solberg hyllar nye assistenten Apelgren

Efter att Martin Boquist slutat, och sedan fick jobbet som assisterande kapten i Norge istället, dröjde några månader och mycket spekulationer innan ersättaren presenterades. Solberg och förbundets val landade till slut på Michael Apelgren, just nu tränare i Sävehof.

– Nu har jag valt Micke Apelgren. En fantastiskt duktig tränare. Han har visat det i Elverum i flera år och gör bra resultat i Sävehof nu. Han är hårt arbetande, lojal och engagerad. Det känns väldigt bra. Vi pratar nästan dagligen och har många möten för att lära känna varandra bättre. Det känns jättebra!

Idag samlas landslaget för första gången denna säsong inför hemma-VM i januari. I EHF Euro Cup väntar Tyskland i Mannheim på torsdag och Danmark i Scandinavium på söndag. Matchen mot Danmark sänds i SVT.

Reportage: Glenn Solberg om uppbrottet med Martin Boquist:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Solberg och Martin Boquist. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.