”En heroisk insats av Sverige” tycker SVT-experten Magnus Grahn. Foto: Bildbyrån

Grahn: ”En heroisk insats”

Uppdaterad
Publicerad

Stora underdogs på förhand – men segrare efter förlängning. Den svenska segern i EM-semifinalen mot Danmark ger eko i handbollsvärlden.

– Det är en heroisk insats. På förhand fanns ingenting som talade för att Sverige skulle vinna, säger SVT Sports expert Magnus Grahn till SVT Sport efter Sveriges finalavancemang i handbolls-EM. 

Magnus Grahn ville hylla många efter att Sverige, mycket överraskande gått till EM-final. Inte minst förbundskaptenen Kristjan Andrésson.

– Det var en coachning av högsta klass. Det lugn han utstrålar. När man som coach ska försöka sända ut signaler och information så måste man ha en grupp som kan ta emot det och förvalta det. Det är så otroligt imponerande gjort av Kristjan. Han når ut med det han vill och spelarna verkställer det, säger Magnus Grahn till SVT Sport.

Trots att Sverige tappade ledningen till 28-28 i slutsekunden trodde Magnus Grahn på Sverige.

– Sverige hade haft initiativet hela matchen, och kunde man bara släppa att de släppte det målet och få initiativet direkt så kändes det som att vi kommer att vinna. Det vara en sådan match. Det är ett ganska vanligt fenomen att har man gått i kapp som Danmark gjorde så lugnar man ner sig ett par minuter, och kunde då Sverige ta initiativet så fanns chansen, säger Magnus Grahn.

Hur rankar du den här segern i svensk handbollshistoria?

– Det tillhör de största segrarna. Vi var underdogs i matchen, dels för att vi saknar två av de bästa spelarna och dels för att det har varit lite halvknackigt spel i de senaste matcherna. Jag rankar det som topp tre från ett svenskt herrlandslag, säger Magnus Grahn.

I finalen väntar nu Spanien. Magnus Grahn tycker inte att Sverige är chanslöst på förhand.

– Nu gäller det att landa. Vi är inte favoriter. Det finns två saker som talar för Sverige. Moralen och målvakterna. Kan vi få samma utveckling och utväxling i målvaktsspelet så har vi chansen. Jag har sett Andreas Palicka i många år men det här är hans absolut bästa match någonsin, och då har han varit jäkligt bra i de matcher jag sett honom. Men samtidigt skulle jag inte alls bli förvånad om han väljer Mikael Appelgren från start i finalen, säger Magnus Grahn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.