I dag spelar Sveriges handbollsdamer EM-premiär mot Danmark. Foto: Bildbyrån

Så funkar handbolls-EM

Publicerad

Sverige öppnade EM med en förlust mot Danmark. En match som kan bli viktig i det som är ett snårigt mästerskap fram till semi-och finalspel.

EM består av tre delar: gruppspel, huvudrunda och slutspel. 

Till huvudrundan går de tre bästa lagen i varje grupp och de tar då med sig de poäng som de tagit mot de andra två lagen som går vidare. Om Sverige, Danmark och Serbien går vidare, skulle Sverige få med sig två poäng eftersom man förlorade mot Danmark men vann mot Serbien.

Huvudrundan spelas, precis som samtliga av Sveriges gruppmatcher, i Nantes.

Sverige spelar i grupp a – i huvudrundan ställs de tre bästa lagen i grupp a, mot de tre bästa lagen i grupp b. I den andra gruppen i huvudrundan spelar de tre bästa lagen i grupp c, mot de tre bästa i grupp d.

De två bäst placerade lagen i de två olika grupperna av huvudrundan går sedan till semifinal- och finalspelet i Paris.

Till sist: Om Sverige skulle komma etta, tvåa eller trea i mästerskapet väntar en direktplats till VM i Japan 2019. Vinnaren är dessutom direktkvalificerat för OS i Tokyo 2020.

Sveriges gruppspel: Grupp A

Fredag 30/11: 
Serbien-Polen 33–26
Danmark–Sverige 30–29

Söndag 2/12:
Polen–Danmark 21–28
Sverige–Serbien 22–21

Tisdag 4/12:
Sverige–Polen 23-22
Danmark–Serbien 21.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer