”De signaler vi har fått är att EM blir av”, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig i det svenska förbundet. Foto: Bildbyrån

”Alla deltar på egen risk – allt kan hända”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet om att Norge drar sig ur som arrangör för damernas handbolls-EM i december.

Då återstår enbart Danmark, men från svenskt håll är man ändå inte oroliga för att mästerskapet ska ställas in helt.

– De signaler vi har fått är att EM blir av, säger Hanna Fogelström som är landslagsansvarig i det svenska förbundet.

Handbolls-EM blev inget undantag från de norska restriktionerna och därmed kan de inte arrangera mästerskapet. Men då Sverige ändå skulle spela gruppspelet och huvudrundan i danska Herning påverkas man inte så mycket av dagens besked.

– Det påverkar inte oss nämnvärt. Planen var att finalhelgen skulle spelas i Trondheim, men nu blir vi antagligen kvar i Danmark bara de lyckas lösa så att de kan arrangera allt hos sig, säger Fogelström.

Handbolls-EM

Är du orolig över att mästerskapet inte ska bli av?

– De signaler vi har fått är att mästerskapet kommer att bli av. Det är det vi förbereder oss för. Det som kan sätta stopp är om det blir ytterligare ”lockdowns” eller om fler nationer får stor smitta som gör att det inte finns spelarmaterial för att kunna spela.

Kan man genomföra ett mästerskap på ett säkert sätt just nu?

– De restriktioner och anpassningar som EHF och de lokala arrangörerna gör är väldigt säkra. Alla deltar på egen risk och allt kan hända, men det är en röd zon som alla trupper kommer att förhålla sig till, säger hon.

Låg sannolikhet för matcher i Sverige

Förre storspelaren Stefan Lövgren, VD i Svenska Handbollslandslaget, säger att de fått löpande uppdateringar om EM-läget, men inte själva suttit med i några diskussioner.

Hur ser ni på att eventuellt gå in och arrangera några EM-matcher?

– Den frågan har vi inte fått utan de har valt att vända sig till Danmark som är den enklaste lösningen.

Men är det uteslutet?

– Det går inte att svara ja eller nej på just nu för vi har ingen aning om vad det skulle innebära rent praktiskt med restriktioner och andra specialgrejer. Tidshorisonten är att det är 16 november i dag och EM börjar den 3 december så det faller väl på sin egen orimlighet, säger Lövgren.

ARKIV: Nina Dano hyllar Gulldén: ”Hon har alltid varit en idol” (29 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet