Sverige utslaget ur handbolls-VM

Sverige förlorade åttondelsfinalen mot Danmark med 19-26 i handbolls-VM efter en riktigt dålig första halvlek. ”Inget lyckas. Tungt, nu är det slut liksom”, säger Bella Gulldén.

En målsnål historia – för svensk del. Danmark gjorde första målet men inledningen var jämn. Sverige tog ledningen för första gången vid ställningen 4-3 genom Jamina Roberts och hade också ledningen vid 6-5 men sedan gjorde Danmark tre snabba mål. Svenskorna reducerade till 7-8 men sedan gjorde danskorna sju raka mål till 15-7 – den sista bollen gick in bakom svenske målvakten Johannas Bundsen precis vid halvtidssignalen.

Sverige lyckades då inte få in bollen på över tretton minuter.

– Danmark är extremt taktiskt förberedda, vi blir för lättlästa i första halvlek och vi springer inte hem, vi får inte alls till det bakåt och egentligen är det inget som lyckas alls i första, säger Isabelle Gulldén till SVT Sport.

Slarv i anfallsspelet

Rikke Poulsen i Danmarks mål var visserligen bra och räddade flera bollar men Sverige hade bara 14 skott på mål under första halvlek, Danmark hade 25. Framför allt handlade det om slarv i anfallsspelet för svensk del – spelarna blev stillastående och flertalet kontringslägen slängdes bort. Dessutom fungerade varken spel från nio meter eller kantspelet. Nathalie Hagman som inför matchen var VM:s bästa målskytt fick inte in en enda boll under de första 30 minuterna (och inte under nästa 30 heller), Louise Sand bara en.

– Helt värdelöst. Att vi ska åka hem känns helt sjukt. Jag vet inte vad som händer, vi får inte in bollen i mål. Vi får inget tryck. Det blir lite för mycket uppförsbacke till andra halvlek, säger Jamina Roberts, fyramålsskytt och Sveriges bästa spelare i matchen, till SVT Sport.

Upphämtning

Filippa Idéhn tog plats i det svenska målet till andra halvlek och fick rädda i första anfallet. Kastade bort kontringen men Sverige fick göra de två första målen i andra halvlek genom Jamina Roberts och Isabelle Gulldén, till ställningen 15-9.

Sverige åt sig in i matchen med flera bra räddningar av Idéhn, bättre försvarsspel och satta chanser till 18-15 – alltså tre bollars underläge.

– Det kändes som vi hade ett gott flow men så får de både fyra och fem mål upp och klockan tickar på. Då kände man väl efter ett tag att det var kört, säger Roberts.

Ja, närmare än tre mål kom inte Sverige. Flera möjligheter fanns till att knapra in ytterligare men exempelvis fortsatte Sverige att bränna kontringslägena.

Fortfarande var det tre bollars underläge vid 20-17 men sedan rann Danmark iväg igen och vann komfortabelt.

– V fortsätter med samma plan hela tiden, vi borde väl ändrat lite, kanske breddat ut spelet, fått i sär dem ... vi kunde gjort mycket annorlunda, säger Gulldén.