Norska handbollsproffset Malin Aune, till vänster på VM i december förra året och till höger på sjukhuset där hon hjälper till. Foto: Bildbyrån/Privat

Handbollsstjärnans nya vardag – på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

När säsongen pausades valde norska landslagets Malin Aune, 25, att göra som flera andra idrottsprofiler och bidra i kampen mot coronaviruset.

Handbollsstjärnan, som studerar till sjuksköterska, hjälper till på ett sjukhus i Kristiansand.

– När det inte fanns någon handboll ville jag ha något att göra, säger hon till VG.

Högersexan Malin Aune spelar till vardags i Vipers Kristiansand som blivit norska ligamästare tre år på raken. Hon var också med i det landslag som vann EM-guld i Sverige 2016.

Men nu, när handbollen plötsligt har ryckts ifrån henne, har hon hittat ett annat sätt att göra nytta. Genom att jobba på den psykiatriska avdelningen på Sörlandet sjukhus i Kristiansand, där hon tidigare praktiserat.

– Jag insåg att det kunde vara låg bemanning på sjukhusen på grund av coronaviruset, och såg att de letade efter folk med sjukvårdsutbildning. Men eftersom jag inte är examinerad visste jag inte om jag skulle kunna få ett jobb, säger hon till VG.

”Ingen skola och ingen handboll”

Men jobb fick Aune som nu slipper ”sitta hemma och stirra in i väggen”.

– Plötsligt var det så lite i kalendern. Ingen skola och ingen handboll. Jag tror att det är bra att hitta någonting att göra nu när den normala vardagen försvinner, säger hon.

Träningsmässigt saknar hon däremot att spela handboll.

– Jag har gjort i ordning ett litet styrkerum i pappas garage och där får jag gjort en del, men jag saknar handbollshallen. Alla tjejerna i laget är vana att vara där varje dag, så det här är ovant.

Norge skulle, precis som Sveriges damlandslag, spela OS-kval i slutet av mars, men det blev uppskjutet till juni.

KLIPP: Sverige VM–sjua efter seger mot Tyskland (13 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.