Sävehof vann första SM-finalmötet med Skövde. Foto: Bildbyrån.

Sävehof kopplar greppet i SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla förlängningar och tre röda kort.

Första SM-finalmötet mellan Sävehof och Skövde innehöll det mesta.

– Visst är det kul med handboll ibland?, säger Sävehoftränaren Michael Apelgren efter segern med 38-37.

Sävehof ledde med två bollar – 27-25 – med minuten kvar att spela av ordinarie tid, men lyckades inte knyta ihop säcken.

Skövdes högersexa Fredrik Mossestad tryckte in 27-27 med sekunden kvar och tog matchen till förlängning.

Där var det likväl Sävehof som var bäst när det gällde.

”Fullständigt drama”

Efter att den regerande mästaren gått ifrån till 30-27 i början av förlängningen vann de gulklädda till slut med 38-37 i det första SM-finalmötet hemma i Partille arena.

Emil Berlin stänkte in det avgörande målet – hans åttonde för kvällen – med 14 sekunder kvar av den andra förlängningen och blev matchhjälte tillsammans med målvakten Bertram Obling som gjorde några viktiga räddningar på slutet.

– Ett fullständigt drama mellan två fantastiska lag, säger tränaren Michael Apelgren till C More.

”Haglar utvisningar”

Det var en känsloladdad match där hela tre röda kort delades ut, varav två i Skövde.

– Det är rörigt där ute och det haglar utvisningar. Det är så jämnt mellan oss och det är därför känslorna är så utanpå, det är så lite som avgör de här matcherna, säger Michael Apelgren.

Ännu en smäll för Skövde var att högernian och landslagsspelaren Jack Thurin utgick med en befarad knäskada i förlängningen.

Sävehofspelaren Jonathan Edvardsson tvingades också utgå, men enligt Apelgren ska det inte vara någon större fara inför returen i Skövde på lördag.

– Edvardsson fick sin vanliga kramp så han är klar på lördag. Men det är klart att tränaren inte var helt ostressad när man såg honom ligga där ute i omklädningsrummet och vi låg under i den andra förlängningen. Det är det som gör mig så stolt, den karaktären som de här killarna visar, säger han.

Finalserien spelas i bäst av fem.

KLIPP: Här jublar Skuru – vann första finalmatchen mot Höör (10 maj 2021)

Matchfakta

SM-slutspel, herrar – final 1 i bäst av 5

Sävehof-Skövde 38-37 e förl, 27–27 (14–14) e full tid

Sävehof: Henrik Tilsted 8, Emil Berlin 8, Sebastian Karlsson 7, Elias A Skipagøtu 6, Jonathan Edvardsson 3, Rune Schröder 2, Felix Möller, Christoffer Brännberger, Simon Möller, Pontus Brolin.

Skövde: Jack Thurin 8, Victor Ljungquist 8, Dan Beck-Hansen 6, Rasmus Wremer 4, Kristian Svensson 3, Fredrik Mossestad 3, Matias Helt Jepsen 3, Hampus Söderman, Rex Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.