Angelica Lindén Hirschberg, till vänster, är professor på institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet. Foto: TT

Professorn: ”Kan ge kvarstående nytta efter graviditeten”

Uppdaterad
Publicerad

Kan elitidrottare komma tillbaka bättre och starkare efter en graviditet? Enligt Angelica Lindén Hirschberg, professor på institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet, är det definitivt möjligt.

– Både anpassningar i hjärt-kärlfunktion och hormonpåslaget av tillväxthormon kan ge kvarstående nytta även efter graviditeten, säger Lindén Hirschberg till SVT Sport.

Handbollslandslagets Linn Blohm, Johanna Bundsen och Jamina Roberts har alla kommit tillbaka efter att ha fött barn och spelar just nu sitt livs handboll.

Och det kan finnas en förklaring. Det som händer med kroppen kan nämligen vara en fördel för elitidrottare, berättar Angelica Lindén Hirschberg som är professor på institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

– En graviditet är en enorm hormonomställning som syftar till att kroppen ska kunna bära ett växande foster, säger Lindén Hirschberg till SVT Sport.

Anpassningar kan ha kvarstående nytta

Lindén Hirschberg, som också arbetar som gynekolog för Sveriges olympiska kommitté, berättar att få studier har gjorts i ämnet. Däremot är vetskapen om vad som rent fysiologiskt sker under en graviditet stor.

– Dels innebär en graviditet ett stort hormonpåslag med bland annat tillväxthormon, så kallade anabola uppbyggande hormoner. Men det sker också en anpassning när det gäller hjärt- kärlfunktion och lungkapacitet till det växande fostret och det blir som ett träningspass för den gravida kvinnan att klara av det.

– Både anpassningar i hjärt-kärlfunktion men också hormonpåslaget av tillväxthormon, det kan man tänka sig att man har kvarstående nytta av även efter graviditeten.

Så efter en graviditet kan kroppen ha lättare att ta till sig träningen?

– Precis. Det finns någon enstaka studie som visar att syreupptagningsförmågan till och med kan vara bättre efter en fullgången graviditet än den var innan. Om man har varit utsatt av mycket tillväxthormon under en graviditet, vilket man normalt är, kan sådana effekter finnas kvar i kroppen och påverka muskelförmåga och styrka.

Även psykologiska effekter kan spela roll

Landslagets mittsexa Linn Blohm, som fick barn 2018, tror att hon påverkats positivt av balansen mellan handboll och familjeliv.

– Det har fått mig att fokusera mer på handbollen när jag väl är på handbollen, säger Blohm.

Lindén Hirschberg:

– Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig psykologiska effekter också kan spela roll. Att man kanske får ett större perspektiv på sitt idrottande och man ser andra värden i livet. Då kanske man kan ha en lite mer avspänd attityd till sitt idrottande och det kan i vissa fall också ha positiva effekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.