Tränaren om Spaniens svaga öppning: ”Behöver inte betyda någonting”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon ställs Sverige mot regerande Europamästaren. Och trots att ”det nya” Spanien öppnade med en svagare match mot Tjeckien är de svenska herrarna beredda på en tuff drabbning.

– Det betyder inte att de inte kan släppa på tyglarna mot oss, säger målvaktstränaren Tomas Svensson till SVT Sport.

De svenska herrarna fick en flygande start på handbolls-EM när man körde över Bosnien-Hercegovina i första matchen. I morgon väntar ett tuffare test – nämligen regerande Europamästaren Spanien. Men det finns frågetecken kring det spanska laget inför den viktiga matchen.

– Det är kanske det bollsäkraste laget i världen, de gör otroligt få tekniska fel. Det är också lite nya spelare. Tunga pjäser har slutat och är skadade inför det här mästerskapet så man vet inte riktigt var de står, säger Jim Gottfridsson.

Handbolls-EM

Spanska landslaget står inför en generationsväxling och kommer till spel utan viktiga rutinerade pjäser som till exempel Julen Aguinagalde och Raúl Entrerríos, som bidragit till framgångarna under åren. Dessutom tvingades bröderna Dutjebajev lämna återbud på grund av skador.

”Behöver inte betyda någonting”

I första matchen blev det en knapp seger mot Tjeckien. Spanjorerna fick slita men kunde till slut vinna med 28-26.

– Det är lite förnyat men har kvar sin identitet i spelet. De har väldigt bra kantspelare, linjespelare och målvakter framför allt. Men lite frågetecken på viktiga positioner som mittnia och vänsternia, säger tränaren Tomas Svensson.

Skulle du säga att det är ett svagare lag än det lag som slog ut Sverige i OS?

– Mindre erfarenhet, ”svagt” är ett stort ord. De hade spelare som har varit viktiga under den här storhetstiden som de haft, som inte är med nu. De startade ju inte bra mot Tjeckien men det behöver inte betyda någonting, att de inte kan släppa på tyglarna mot oss.

Viktig match för framtiden

Att Sverige stått för fina prestationer under de senaste mästerskapen, med ett silver på VM för ett år sedan och knapp förlust i OS-kvarten mot just Spanien, har inte gått obemärkt förbi. När SVT Sport pratar med spanske spelaren Antonio Garcia lyfter han Sverige som en av huvudfavoriterna.

– Vi känner att vi som landslag är på väg mot någonting väldigt, väldigt bra. Vi vill ju vara med och slåss om toppen och det tycker jag att vi har förtjänat. Vi spelar väldigt bra handboll så den respekten ska vi ta med oss. Vi vet att vi är ingen dröm att få för någon och det är en rätt skön känsla att gå ut på planen med, säger Gottfridsson.

Matchen, som spelas på lördagskvällen, kan visa sig vara väldigt viktig om både Sverige och Spanien tar sig vidare till huvudrundan. Där tar man nämligen med sig både poäng och målskillnad från matchen mot det andra laget som går vidare. 

FAKTA: HANDBOLLS-EM

Spelas 13–30 januari i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen). 24 nationer deltar.

Format: Sex fyrlagsgrupper (A–F), där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Sverige spelar i grupp E i Bratislava.

Sveriges matcher: Bosnien 13/1, Spanien 15/1, Tjeckien 17/1.

Mellanrundan med lag från grupperna D–F spelas också i Bratislava. Bland de troliga motståndarna där finns Tyskland, Norge och det ryska laget.

Semifinaler och final spelas i Budapest.

Spanien vann EM-finalen i Stockholm 2020 med 22–20 mot Kroatien. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet