Gudjon Valur Sigurdssons Island gav Sverige en hjälpande hand. Foto: Andreas Hillergren/TT

Sverige fick dubbel hjälp i handbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Först fick Sverige en hjälpande hand från Island.

Sedan en till från Ungern.

Handbollslandslagets långa väg till EM-semifinal såg då plötsligt lite mer överkomlig ut.

För att över huvud taget ha någon chans att nå semifinal behövede Sverige hjälp med övriga resultat i mellanrundan i Malmö.

Och det fick Blågult två gånger om på söndagseftermiddagen. Först vann Island med 28–25 mot Portugal och sedan lyckades Ungern besegra Slovenien med 29–28. Därmed föll båda de lagen som har slagit Sverige tidigare i EM.

Handbolls-EM

Efter Portugals imponerande seger mot Sverige (35–25) i fredags fanns inte alls samma skärpa nu. Det dröjde nästan nio minuter innan Portugal lyckades göra sitt första mål och då hade Island redan ryckt till 4–0 och kopplat greppet om matchen.

I början av andra halvlek använde Portugal sitt så framgångsrika sju mot sex-spel. Underläge 12–14 svängde till portugisisk ledning 17–16, men Island svarade direkt och tog kommandot igen. Island höll sedan undan i slutet och vann med 28–25, efter bland annat åtta mål från Janus Dadi Smarason.

Ljubomir Vranjes har lett Slovenien till fyra raka segrar i EM, men nu stod den svenske förbundskaptenen för första gången på den förlorande sidan. Slovenerna ledde med 16–13 i paus, trots storstjärnan Dean Bombac på bänken så långt, men Ungern reste sig och vände till en uddamålsseger i en tät och spännande andra halvlek. Bence Banhidi sköt nio av ungrarnas mål.

Men Sverige förlorade mot Norge senare under kvällen, vilket gjorde att de tidigare resultaten inte spelade någon roll för svenskt vidkommande.

SE MER: Svensk storförlust mot Portugal

Läget i huvudrundan

Sex lag gör upp i huvudrundan i EM i Malmö och de två bästa lagen går vidare till semifinal. Om lag hamnar på samma poäng avgör resultat i inbördes möten.

Tabelläget:

1) Norge, 4 poäng (2 matcher).

2) Slovenien, 4 poäng (2).

3) Ungern, 2 poäng (2).

4) Island, 2 poäng (3).

5) Portugal, 2 poäng (3).

6) Sverige, 0 poäng (2).

Återstående matcher, i dag: Slovenien–Ungern, Sverige–Norge.

Tisdag: Portugal–Slovenien, Norge–Island, Sverige–Ungern.

Onsdag: Portugal–Ungern, Norge–Slovenien, Sverige–Island.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet