Jonas Källman. Foto: Bildbyrån

Jonas Källman: ”Helt galet att matchen spelades”

Uppdaterad
Publicerad

Szeged ville inte spela mot Brest i CL på grund av flera bekräftade coronafall.

Europeiska handbollsförbundet gick emot – efteråt testade åtta spelare positivt för corona.

– Helt galet att den matchen spelades. Helt idiotiskt, säger svenske Jonas Källman till SVT Sport.

På onsdagen förra veckan reste ungerska storklubben Pick Szeged till Vitryssland för torsdagens möte i Champions League med Brest. Efter lagets träning på eftermiddagen kom beskedet att fyra spelare i Brest, tre juniorer och en a-lagsspelare, testat positivt för coronaviruset.

På matchdagen testades samtliga spelare i Brest för corona men ingen konstaterades smittad. Med tre timmar kvar till match bestämde Europeiska handbollsförbundet (EHF) att matchen skulle spelas – trots att Szeged inte ville det.

– Det är helt galet av EHF att låta den matchen spelas. Helt idiotiskt. Har man fyra spelare smittade någon dag innan match så ska du inte spela, säger Szegeds svenske kantspelare Jonas Källman till SVT Sport.

Efter matchen testades tre spelare i Szeged positivt för corona och fem spelare i Brest.

Kommer ta det vidare

Källman tror att Brest visste att flera spelare testat positivt för viruset redan innan Szeged flög på onsdagsmorgonen.

– De gjorde precis som vi tester på måndagen och då borde det ha vetat om att de hade fyra positiva redan på tisdagen. Hade vi vetat det då hade vi aldrig flugit upp och matchen hade aldrig spelats, säger han.

Källman är säker på att klubben kommer att ta det här vidare.

– Klart att klubben kommer göra det. Klubben var ju emot att spela matchen från första början.

Szeged har drabbats hårt av coronaviruset. 39-årige Källman är en av blott sex spelare i det ungerska laget som hittills inte haft corona.

”Senaste smittan kändes som en kniv i ryggen”

– Vi har haft de här problemen hela säsongen och spelat med reducerat lag i princip varje match på grund av coronasmitta. Att de tar de här riskerna i Brest gör ju att det sabbar ännu mer för oss. Vi sitter på knä och får slag efter slag, och den senaste smittan kändes bara som en kniv i ryggen.

För handbollsspelarna i Ungern gäller karantän i tio dagar för alla som testat positivt för viruset eller som varit i närheten av någon som konstaterats smittad. Därefter krävs minst två negativa coronatester, EKG-test, blodprov och läkarkontroll. Först efter det får spelarna tillbaka spelarlicensen.

– Det är tredje gången den här säsongen som vi sitter i karantän i tio dagar. Man kommer in i en äcklig rytm men stenhård träning, sedan tio dagars karantän, spela i 1,5 vecka och sedan ytterligare tio dagar i karantän. Det är också jobbigt mentalt för nu ligger vi efter med massa matcher och ska klämma in det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.