Foto: Bildbyrån

Konstaterad hjärnskakning på Linus Persson

Uppdaterad
Publicerad

Linus Persson föll tungt i inledningen av mötet med Slovenien.

Nu står det klart att högernian drabbats av en hjärnskakning.

– Med facit i hand så är det så att han skulle plockats av direkt, säger läkaren Daniel Jerrhag till SVT Sport, från sin karantän.

Under dagen flygs istället Albin Lagergren in.

Bilderna var dramatiska. En satsande Linus Persson landade illa och slog i bakhuvudet i golvet – men fortsatte att spela vidare.

Det var först i halvtidspausen som Persson klev av.

Eftersom lagläkaren Daniel Jerrhag sitter i karantän på ett hotellrum fanns han inte på plats i arenan för att undersöka Persson.

Ingen annan läkare heller, för den delen. Nu fick de svenska sjukgymnasterna göra bedömningen.

– Vi har oerhört duktiga sjukgymnaster och fysioterapeuter, men det ingår inte i deras utbildning att ställa diagnos om hjärnskakning. Det är mitt jobb, säger Jerrhag.

– Jag tycker att det är helt galet att sjukgymnaster, för så fungerar det i Handbollsligan, ska ta beslut om det är hjärnskakning eller inte, säger Jerrhag till SVT Sport.

Tillbaka tidigast på fredag

Persson har inlett hjärntrappan och är aktuell för en comeback tidigast på fredag.

Att han fortsatte att spela efter smällen kan innebära att man fördröjer rehabiliteringen.

– Det är jättesvårt att säga, men det är inte optimalt. Det är hans första hjärnskakning och jag har gott hopp om att det ska lösa sig.

– Med facit i hand så är det så att han skulle ha plockats av direkt, men man ska också vara medveten om att de som sitter på bänken inte har tillgång till repriser och samma vinklar som man har från tv-studion. Jag vill också poängtera att även om jag varit på plats är det inte säkert att jag gjort en annan bedömning beroende på hur det ser ut på plats. Men med facit i hand skulle han absolut ha plockats av, säger Jerrhag som väntas kunna återansluta till laget under lördagen.

KLIPP: Persson bröt matchen efter den otäcka smällen (22 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.