Frankrike fixade svensk EM-semifinal

Sverige är klart för semifinal i handbolls-EM.

I och med Frankrikes 30-27-seger mot värdnationen Kroatien följer svenskarna med fransmännen vidare ur mellanrundan.

– Vi var toknervösa, det var många känslor som bröt ut där, säger Niclas Ekberg till SVT Sport.

Efter att Sverige förlorat 25-28 mot Norge tidigare i kväll behövde Sverige en fransk seger för att inte åka ur EM.

När Ivan Cupic satte 6-5 för kroaterna tio minuter in i första halvlek bjöd hemmafansen på ett mäktigt tryck från läktarna och för svensk del såg det lite mörkt ut.

Men sedan växlade Frankrike upp rejält. Svenskbekantingen Kentin Mahé – med svensk mormor och förflutet i Hammarbys ungdomsakademi – iklädde sig huvudrollen med fyra mål i första halvlek och i halvtid hade Frankrike sexmålsledning 19-13.

Luka Karabatic räddade Sverige

Ett chockat Kroatien lyckades resa sig omgående i andra halvlek och började bita sig tillbaka in i matchen. Och man hjälptes av att Frankrike började vila Nikola Karabatic.

Ivan Cupic satte allt framåt och med sju minuter kvar av matchen var underläget bara ett mål.

Men till slut kunde Luka Karabatic stoppa den franska blödningen med tre sena mål.

Till slut vann Frankrike 30-27 och därmed går Frankrike och Sverige vidare till semifinal och Kroatien är utslaget.

– Jag sa att vi skulle ge allt. Och det gjorde vi. Det är vår mentalitet, sade Mahé till TV3 innan han skickade en hälsning till sin mormor: