Hanna Blomstrand blommade ut i segermatchen mot Danmark, menar SVT:s Ola Bränholm. Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA: En underbart giftig Blomma slog ut

Uppdaterad
Publicerad

Jag vet inte om jag någonsin skådat ett lika monumentalt genombrott på den här nivån. Här kommer en 21-åring från Höör som knappt någon utanför handbollsbubblan känner till och tar Sverige till landets första VM-semifinal någonsin. Hon var underbart bra. Hon var giftig. Hon var Blomman som slog ut när det som mest önskades. Hanna Blomstrand!

Blomstrand började på bänken. Hon kom in efter en minst sagt tveksam svensk inledning där Nathalie Hagman som startat på högernio var en av många som inte kommit rätt in i matchen.

Sen började hennes show. Anfall på anfall stegade hon på som en kamikazepilot, rätt in i paralyserade danskor. De röda såg ut som de var stinna av trötthet efter att ha ätit varsin kantin med rød pølse när Blomstrand stegade igenom.

Handbolls-VM

Orädd, hänsynslös, snabb och hundraprocentig i avsluten. Hanna gjorde sju mål på sju avslut, samtliga via genombrott. 

Blomstrand gjorde även flera av de viktiga målen när Sverige satte in det matchavgörande rycket i andra halvlek och på slutet när danskorna trots allt skapade rejäl spänning och var på väg ikapp.

Dessutom var försvarsspelaren Blomstrand en stor anledning till att Sverige fick stopp på Danmarks bästa anfallsspelare i matchinledningen, Stine Jörgensen.

”Bland det häftigare jag sett”

Blomstrand är självklart inte ensam hjälte. Det är man aldrig i en sport som handboll. Bella Gulldéns spelgeni och viktiga mål (25-22 – wow!) måste nämnas. Filippa Idéhns fina inhopp i målet. Anna Lagerquist och Sabina Jacobsens stenhårda och rörliga försvarsspel i mitten. Olivia Mellegårds matchavgörande 26-23. Alla skall nämnas!

Men Blomstrand får och skall ha de stora rubrikerna idag. DET genombrottet i en VM-kvartsfinal mot största rivalen. Det är bland det häftigare jag sett på en handbollsplan, och jag har rätt många fina matcher på minneskontot.

”Tog nästa steg”

Jag spekulerade tidigare idag om Sverige kunde ta ett nytt kliv på sin internationella trappa uppåt idag. Det var just när jag var här i Arena Leipzig för snart tio år sedan som man mycket överraskande tog sig till OS 2008.

Där och då gick Sverige från att vara ett lag som nästan aldrig nådde VM och OS (endast fem av 26 mästerskap före 2008) till ett som nästan alltid var med (sju av åtta efter 2008).

Men laget hade aldrig tidigare tagit sig till spelet om medaljerna i ett globalt mästerskap, aldrig en semifinal. Det gjorde man idag. Man tog nästa steg. Och man gjorde det i väldigt hög grad på grund av en underbart giftig Blomma som så vackert slog ut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet