Linus Arnesson deppar efter förlusten mot Norge. Foto: Bildbyrån

Krönika: ”Huvud- eller mellanrunda? Strunt samma. Lägg ner skiten”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA · Huvud- eller mellanrunda, okärt barn har många namn. Men istället för att enas om hur ”Main Round” bäst ska översättas till svenska önskar jag att detta handbollsmästerskapens ofog snart läggs ner för gott.

Ola Bränholm

reporter och kommentator

Igår tog Sveriges EM slut. Men känslan är att det egentligen var över redan efter att Ljubomir Vranjes manövrerat ut Sverige taktiskt hemma i Göteborg redan förra söndagen.

Handbollens märkliga turneringsupplägg gjorde att Sverige kunde vinna tre matcher till i hemma-EM – till ingen som helst nytta.

Här kommer ett galet faktum; Sverige tog fler poäng i detta fiasko-EM än man gjorde vid silvret för två år sedan.

2018 blev det tre segrar, en oavgjord (seger efter förlängning) och fyra förluster för blågult. Alltså sju inspelade poäng på åtta matcher, snitt 0,87 poäng/match. Ändå blev det EM-final och stor silversuccé.

Detta EM 2020 slutade i fyra vinster och tre förluster. Alltså åtta poäng på sju matcher. Snitt 1,14 poäng/match. Ändå blev EM ett fiasko.

Vinna rätt matcher

Upplägget med huvudrunda, medtagna poäng och inbördes målskillnad mellan lag som slutar på samma poäng gör att sådana här fenomen blir verklighet, inte bara för Sverige. Det handlar inte om att främst vinna matcher. Det handlar om att vinna RÄTT matcher, och sedan bara hoppas att fru Fortuna ger dig rätt resultat i en massa andra matcher.

2018 hade Sverige extrem tur med alla andra resultat. Förlusterna blev betydelselösa då rätt lag sen gick vidare och när Sverige hade deppat efter att trott att man åkt ut så vann plötsligt ett redan semifinalklart Frankrike mot hemmanationen Kroatien och tog Sverige till semifinal.

Den här gången var det tvärtom. Den frustrerande förlusten mot Slovenien förra helgen gjorde de tre starka segrarna mot Polen, Ungern och Island meningslösa. Hade Sverige inte kört fast i det Vranjes-komponerade slovenska mittförsvaret så hade Sverige spelat semifinal i Stockholm imorgon.

Hör stjärnans besvikelse efter sista matchen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ekdahl du Rietz: ”Det här mästerskapet kan vi kasta i papperskorgen” Foto: Bildbyrån

Utan sportslig nerv

Mellan/Huvudrundan är närmast omöjlig att enkelt förklara för icke redan handbollsfrälsta. Den gör att tur med andras resultat är minst lika viktigt som den egna prestationen om man skall nå medaljspelet. Och den skapar en massa matcher som helt eller delvis saknar sportslig nerv.

Dessa matcher är inte värdiga ett mästerskap. Mästerskap skall vara nerv, känslor och dramatik.

Då EM till denna gång utökades till 24 lag så finns en superenkel lösning på problemet. Kör fyra sexlagsgrupper, skapa ett rakt klassiskt slutspelsträd där ettorna möter fyrorna och tvåorna möter treorna i åttondelsfinaler. Alla slutspelsmatcher får då vinna- eller försvinna-karaktär.

Huvudrundan eller Mellanrundan? Strunt samma, kalla detta handbollens ofog vad du vill. Men snälla IHF och EHF, gör det enkelt för oss. Lägg ner skiten.

Höjdpunkter: Sverige avslutade EM med seger (22 januari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andreas Nilsson stod för sju mål och var målbäst i Sverige Foto: TT Nyhetsbyrån

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.