”Kvinnorna får vara med som prydnadssaker”

Uppdaterad
Publicerad

Förutom spännande matcher i handbolls-EM är det många som noterat de cheerleaders som förekommer i avbrotten. Linnéa Claesson, handbollsproffs, är en av dem som upprörts över kvinnornas porträttering.

Sverige blev under onsdagen klart för semifinal i handbolls-EM. Vad många däremot även kanske har noterat är det som ägt rum under avbrotten – dansande rödklädda cheerleaders med pompoms i sina händer.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att kvinnor porträtteras på det här sättet, de är ju också idrottare men de framställs på ett väldigt oseriöst sätt, säger Linnéa Claesson till SVT.

– Fokus ligger på utseendet där det är väldigt mycket slowmotion på just bröst och rumpa. Det klingar extra illa när det blir det här sambandet med idrottande män som inte framställs på samma sätt.

Vad sänder det ut för signaler enligt dig?

– Att kvinnorna får vara med som prydnadssaker, inte riktigt som de idrottare de faktiskt är.

”Inga lättklädda män som sprang in i halvlek”

De svenska handbollsdamerna slutade på en fjärde plats i handbolls-VM strax innan jul där Linnéa Claesson påpekar skillnaden mellan de två mästerskapens produktion.

– Där var det inga lättklädda män som sprang in i halvlek och man zoomade inte in på deras skrev eller på deras lår. Det blir väldigt uppenbart att män och kvinnor uppfattas på olika sätt och jag tror även att det är så tittarna uppfattar det, speciellt för barnen som tittar, säger hon.

– Det blir väldigt problematiskt om det under ett mästerskap samtidigt ska matas in en massa objektifierade bilder på kvinnor.

MTG:s presschef: ”Vill precis som Linnea att handbollen är i fokus”

I Sverige är det MTG som sänder matcherna och även de är kritiska.

– Vi vill precis som Linnea att handbollen ska vara i fokus så det finns ingen konflikt i det, säger Fredrik S. Johansson, presschef på MTG, och påpekar att de inte kan styra över vilka bilder som kablas ut:

– Sen vill jag bara förtydliga att matchbilderna från handbolls-EM är från en världsproduktion som kablas ut i hela världen. Det är precis som till exempel under fotbolls-VM.

Trots MTG:s möjlighet begränsade möjligheter att påverka vad som sänds ut har de påtalat den kritik som de delar med Claesson.

– Med det sagt så har vi också reagerat på bilder från det här mästerskapet och påtalat det för rättighetsinnehavaren som har lovat att se över bildproduktionen. Vad det har för betydelse får vi se under den avslutande veckan, säger Fredrik S. Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.