Makalös upphämtning gav Sverige en poäng

Sveriges semifinalchanser i handbolls-VM lever. Tacka Mikaela Mässing för det. Med tre sekunder kvar av matchen mot Spanien satte hon 28-28.

Efter första halvlek var det inte många som trodde på några svenska poäng i Japan. Sverige hade otroligt svårt att få hål på ett offensivt spanskt försvar och hade efter femton minuter bara gjort tre mål.

I paus stod det 8-14 och Spanien, som gått rent i gruppspelet, såg ut att ha fullständig kontroll på tillställningen.

Handbolls-VM

– Vi gör en katastrofal första halvlek, säger Mässing till SVT Sport efter matchen.

I andra halvlek började de svenska spelarna kliva fram mer och mer. Carin Strömberg kom in och satte fart på det svenska anfallsspelet samtidigt som Mikaela Mässing (åtta mål bara i andra halvlek) och Nathalie Hagman började dra dit lägena.

Sverige åt sig i kapp mer och mer samtidigt som de spanska spelarna blev ängsliga.

Mässing fick sista läget

Samtidigt som Sverige började producera framåt så fortsatte Filippa Idéhn sitt fina spel från första halvlek och gjorde många fina räddningar. Med en minut kvar sköt Marie Wall i ribban och Sveriges fina upphämtning såg ut att vara förgäves men de blågula skulle få ytterligare ett läge att kvittera.

Med drygt tjugo sekunder kvar på klockan tog Sverige bollen över halvplan och Mikaela Mässing var beslutsamheten själv när hon drog av ett avslut på vinst och förlust med drygt tre sekunder kvar på klockan.

Bollen smet in bakom den 40-åriga veteranen Silvia Navarro i det spanska målet till 28-28 och Sverige hade fullbordat en smått magisk vändning. Mässings kvittering ledde till en klassisk TV-puckshög på innerplan och en svensk trupp i extas.

Underläge 9 bollar i andra, trodde ni på det?

– Många huven hänger och vi har tappat hoppat ganska mycket. Men är väl då man kan gå in och bara bomba och hoppas det blir mål, säger Mässing till SVT Sport.

En förlust hade varit förödande för de svenska chanserna att sig till semifinal men genom den sena kvitteringen lever hoppet än.

Filippa Idéhn var stabil i mål matchen i genom och var till slut nöjd med sin lagkamrat på niometer.

– Jag skällde ut Mässing när hon drog ett vad jag tyckte var ett mesigt skott i början. För jag vet att hon kan göra såhär. Jag vill hon ska göra det hela tiden. Jag var jävligt förbannad på henne i början av andra men nu ganska glad på henne (skratt), säger Idéhn till SVT Sport.

Härnäst väntar Rumänien för Sverige som fortsatt har kniven mot strupen om det ska bli en plats i semifinalerna.

ARKIV: SVT Sport reder ut: Vem är mest vidskeplig i det svenska laget