Mikael Appelgren. Foto: Bildbyrån

Målvaktsstjärnan: ”Kan bli en helvetessäsong”

Uppdaterad
Publicerad

Den här handbollssäsongen blev inte som någon hade tänkt sig.

Nästa då?

– Det kan bli en helvetessäsong för många spelare, säger landslagsmålvakten Mikael Appelgren.

Hur många tävlingsmatcher är det egentligen rimligt att spela under en säsong? 102, kanske?

Mikael ”Äpplet” Appelgren vet vad han tycker i frågan. Han har varit en förgrundsfigur i kampanjen ”Don't play the players”, som de senaste åren har jobbat för att minska belastningen på spelarna. Men som en ödets ironi riskerar läget bli värre än någonsin när coronakrisen är över.

Corona och idrott

– Vi måste hitta en väg tillsammans där spelarnas hälsa också prioriteras, inte bara det finansiella, säger Appelgren.

”Väldigt underligt”

Nyligen gjordes ett räkneexempel som visade att en landslagsspelare i Kiel kunde få spela 102 tävlingsmatcher nästa säsong. VM-kvalet har visserligen strukits sedan dess, men fortfarande har till exempel OS-kvalet, OS i Tokyo och slutspelet i den här säsongens Champions League skjutits upp.

– Jag förstår att det är speciella tider och att det krävs speciella lösningar. Men att man till exempel väljer att avsluta årets Champions League mitt under nästa säsong är för mig väldigt underligt. Det går inte att motivera på något annat sätt än ekonomiskt, säger Appelgren.

Han nämner ett minskat antal matcher i Europaspelet och VM som tänkbara åtgärder för att minska trycket på spelarna. Annars kan risken vara stor att spelare i större utsträckning prioriterar bort landslaget för att skona sig själva.

Hur tänker du för egen del?

– Just nu utgår jag från att jag kommer vara med på allt jag kan. Jag har fortfarande ett hopp och en tro om att vi kan skapa vettiga förutsättningar för både klubbar och landslag, säger ”Äpplet”.

Har haft corona

30-åringen var en av flera spelare i Rhein-Neckar Löwen som testade positivt för corona i mars. Nu är han permitterad från klubben på 90 procent och för tillfället på besök hemma i Uddevalla.

– Det är det gamla pojkrummet som gäller, säger Appelgren och skrattar.

– På något sätt var det väldigt befriande att komma till Sverige, träffa familj och vänner och leva lite av det vanliga livet igen. I Tyskland var allt stängt – från caféer till vanliga butiker. Grönområden var stängda och parkbänkar avspärrade så att man inte kunde sitta där. När jag hade suttit i ”husarrest” och öppnade ytterdörren efter 14 dagar kändes allt väldigt apokalyptiskt.

Medan handbollssäsongen är nedlagd finns fortfarande hopp om att fotbollen i Tyskland ska kunna komma i gång igen och avsluta säsongen.

– Om Angela Merkel tillåter det så kör de nog i gång. De har ett så stort marknadsvärde i tv-rättigheterna, så de kan köra med tomma läktare. Jämfört med oss i handbollen där tv-intäkterna är en extremt liten del av budgeten. Om vi spelar inför tomma läktare går vi en massa minus varje gång vi spelar.

Jobbig ovisshet

När nästa Bundesligasäsong drar i gång igen vet han inte. Det kan bli en försenad start till oktober, men Appelgren har också hört rykten om att premiären skjuts till ännu senare.

– Osäkerheten och ovissheten är nog det som är mest frustrerande just nu, säger han.

Möjligen i hård konkurrens med den rehabträning efter en operation som han genomgår, efter att ha skadat ett finger på en av de sista handbollsträningarna innan coronakrisen bröt ut på allvar.

– Jag är väldigt, väldigt sugen på att spela handboll. Nu kör jag träning via videolänk med fystränaren. Men jag är lite trött på armhävningar, fällkniven, höga knän och ”tabatas”. Det hade varit gött att få en boll kastad på sig igen.

ARKIV: Appelgren: ”Tränar på balkongen” (25 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet