Michaela Fransson. Foto: Bildbyrån

Mittsexan stoppas från träning – tvingas ta en paus från handbollen

Uppdaterad
Publicerad

H65 Höörs mittsexa Michaela Fransson tvingas till en paus från handbollen.

Sedan november förra året har hon dragits med en odiagnostiserad sjukdom som bidragit till psykisk ohälsa och sömnproblem.

– Jag har snittat 15 timmars sömn per natt. Även fast jag hade sovit 12 timmar kände jag att jag kunde sova lite till, säger hon till SVT Sport.

Efter upprepade försök att få bukt på problemen har Michaela Fransson förlagts med träningsförbud i tre månader framöver.

– Jag var hos en hjärtspecialist förra veckan. Läkaren har sagt att jag inte får träna, jag får bara gå promenader. Jag får inte göra något där hjärtat jobbar mer än vad det gör när man är ute och går. Det kommer vara riktigt tufft, mentalt framför allt. Man är inte mer än människa, man har känslor och är sårbar i det här. Psykisk ohälsa, som jag egentligen inte har, men som det har blivit, är ju inget att hymla om, säger hon till SVT Sport.

– Jag mår inte bra av att träna, träningen skadar mig så mycket att jag inte fungerar i det vardagliga livet. Jag bryter ner kroppen så mycket att jag mår dåligt när jag tränar, efteråt och flera dagar.

”Började med att jag kände mig seg och hängig på träning”

Det hela började i november förra året när Michaela Fransson tvingades kliva av träningen vid flera tillfällen.

– Det började med att jag kände mig seg och hängig på träning. Jag körde på ett tag innan jag åkte in och gjorde tester, men alla tester var bra. Efter ett tag blev det värre och värre och jag hade ett stort tryck över bröstet och hade svårt med andningen när jag blev trött. Jag fick kliva av flera träningar och då sa jag att vi måste titta på detta.

Läkarna kunde inte hitta något fel och än idag, åtta månader senare, är det fortfarande oklart vad Fransson drabbats av.

– De hittade inget fel utan hjärta och puls såg bra ut. Sedan åkte jag till en specialist i Stockholm där de sa att jag hade symptom på överträningssyndrom. Det är fortfarande svårt att veta vad jag har eftersom det bara är symptom.

Efter att ha slitit med problemen under hela våren kom 24-åringen för två veckor sedan till insikt med att det inte längre går att fortsätta spela handboll just nu.

– Vi hade egenträning i fyra veckor under sommaren, där jag körde 2-4 pass i veckan. När vi sedan kom tillbaka tränade jag handboll och gym sex dagar i veckan och torsdagen därpå kände jag att det inte var bra och det fortsatte även på fredagen. Kroppen klarade 1,5 veckor efter uppehållet. Då fick jag svart på vitt att jag måste vila, jag kan inte fortsätta så här.

”Mitt mål är helt klart att komma tillbaka”

När det var som värst sov hon bort stora delar av dagarna, samtidigt som längre perioder av vila gav resultat omgånde.

– Jag har huvudvärk i stort sett varje dag, men det börjar bli bättre. Det blir snabbt väldigt stor skillnad och kroppen svarar väldigt bra på vila. När det var som värst gjorde jag två EKG-test och då kom jag upp i 84 procents arbetskapacitet, vilket inte är jättebra för en elitidrottare. Sedan gjorde jag ett nytt EKG efter att ha vilat helt och hållet i en vecka och då kom jag upp i 94 procent. Det är det de går på, att kroppen svarar så bra redan efter en vecka.

Målet är att komma tillbaka till handbollsplanen så småningom.

– Mitt mål är helt klart att komma tillbaka. Men sedan är det inte säkert att jag kan komma tillbaka, det är det ingen som vet. Läkaren säger dock att han skulle bli väldigt förvånad om det inte blev bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.