Målvakten Niklas Landin och Danmark lyfter VM-bucklan framför en hemmapublik i extas. Foto: Bildbyrån

VM-guld till Danmark efter finalkross

Danmarks handbollsherrar har tagit sitt första VM-guld någonsin.

Hemmanationen krossade Norge i finalen med 31–22 inför ett kokande Boxen i Herning.

– Nu har jag bara lust att dricka en riktigt stor fatöl, säger förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen till danska TV2.

Lagen följdes åt de första minuterna, men tidigt kopplade Danmark greppet och gick från 4–4 till ledning med fyra bollar.

Danmarks konstmål till 9–5 efter cirka 13 minuter var talande för matchen. Anders Zachariassen tog då emot bollen på linjen, med ryggen mot mål, och kastade sig bakåt samtidigt som han avslutade i mål.

Zachariassen stod också för flera fina försvarsaktioner samtidigt som målvaktsgiganten Niklas Landin gjorde några prakträddningar i viktiga lägen.

Norges snabba spel resulterade i mycket slarv och tekniska fel, vilket Danmark kunde utnyttja för flera enkla mål. Storstjärnan Mikkel Hansen kunde också skjuta in sig tidigt i matchen vilket satte tonen för hemmalagets anfallsspel.

Jacobsen: ”Vill gråta”

Efter 18–11 i halvtid fortsatte utskåpningen efter paus och med knappa tio minuter kvar skiljde hela elva bollar. Norge var aldrig nära att hämta ikapp.

– Alla möjliga känslor far runt i kroppen. Ena stunden vill jag bara gråta, nästa stund är jag megastolt, säger förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen till danska TV2.

Trycket på läktaren i Boxen i Herning var enormt och bland de 15 000 åskådarna fanns bland annat kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary samt statsministern Lars Lökke Rasmussen.

Tidningen Ekstrabladet rankar VM-guldet som Danmarks näst största framgång någonsin i en bollsport. Endast fotbollslandslagets EM-guld från 1992 smäller högre.

Hansen bäst i VM

Tre gånger tidigare har Danmarks herrar varit i VM-final (1967, 2011 och 2013) och samtliga gånger har det slutat med silver.

Mikkel Hansen vann VM:s skytteliga med 72 fullträffar och utsågs till mästerskapets bäste spelare.

– Det kunde inte ha skrivits mycket bättre. Det här är något man drömmer om som ung att få spela VM på hemmaplan, säger Hansen till TV2.

– 2013 fick vi en ordentlig lektion i finalen, men genom hela den här turneringen har vi haft ett mentalt och taktiskt övertag och kunnat lägga in en växel till när det behövts.