Kroatiens spelare jublar efter den säkrade finalplatsen i handbolls-EM. Foto: Bildbyrån

Kroatien till EM-final – efter dubbelt förlängningsdrama

Den gastkramande semifinalen mellan Norge och Kroatien ville aldrig ta slut. Men när Göran Johannessen missade ett drömläge i sitt sista anfall kunde Kroatien avgöra – med endast fem sekunder kvar – och vinna med 29-28.

– Jag har ingen aning vad som just hände. Men jag är säker på att den här matchen kommer gå till historien, säger Kroatiens Luka Stepančić i TV6:s sändning.

Egentligen spelade det ingen roll om Kroatien hade en tvåmålsledning eller tremålsledning under matchens ordinarie tid. Norge skulle komma tillbaka oavsett vad i den underhållande matchen.

Efter en timmes spel hade mötet mellan de båda lagen bjudit på 46 mål, fördelat på 23 vardera och övertid väntade.

Handbolls-EM

Mycket mjölksyra i förlängningen

Under övertiden var det fina spelet som båda lagen bjudit på över 60 minuter som bortblåst och det märktes att det var mycket mjölksyra i benen. Endast ett mål vardera gjordes under den första övertidsperioden på fem minuter och likaläget låg på 24-24 inför sista fem minuterna.

I övertidens absolut sista sekund med ställningen 26-25 till Norge fick Kroatien straff. Fram klev kroaternas stora gigant Domagoj Duvnjak och satte 26-26 vilket tog semifinalen vidare till en andra förlängning.

Johannessen träffade stolpen

Där var det många spelare med kramp och samma känsla var det över anfallen vilket öppnade upp för kontringar. 28-28 blev resultatet efter första perioden och det märktes att varje mål var guld värt.

Resultatet stod sig fram till matchens sista minut då Norge fick bollen efter ett kroatiskt misstag. Med mindre än 20 sekunder kvar kom norrmannen Göran Johannessen upp med bra vinkel och all yta i världen men träffade rakt på den kroatiska målvakten. I stället tog Kroatien tag i bollen och kontrade. Efter lite tråcklande fick man in bollen Zeljko Musa.

– Jag har ingen aning vad som just hände. Men den här matchen kommer gå till historien. Jag vill ge Norge beröm också för hur den här matchen spelas rakt igenom. Det är fair play mellan två lag som kämpar stenhårt, säger Kroatiens Luka Stepančić efter matchen i TV6:s sändning och berömmer sedan sitt eget lag.

– Vi har mentala styrkan i det här laget. Vi hade fem måls underläge mot Tyskland och sex måls underläge mot Ungern. Samma i dag när Norge leder i förlängningen så vet vi att vi kan vända det här och ta oss tillbaka.

I det norska lägret är det istället stor bedrövelse.

– Det är surt och tomt. Vi hade så gärna stått i final och spelat om final. Den möjligheten har vi inte nu och det är ganska tomt, säger den norska målvakten Torbjörn Bergerud till TV6.