Sveriges målvakt Andreas Palicka deppar. Foto: Bildbyrån

Norge slog ut Sverige ur handbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förutsättningar var enkla. Vinst mot Norge och en chans för semifinal skulle finnas, förlust och det var helt kört.

Det blev det sistnämnda och Sverige var egentligen aldrig nära att vinna när man förlorade med 23-20 och slogs ut ur årets EM.

– Det är jobbigt, bittert och jag är ledsen och besviken, säger Jim Gottfridsson.

Att det inte var Sveriges dag – idag heller – visade sig direkt.

En storspelande norsk målvakt i form av Torbjörn Bergerud förde upp Norge i ledning direkt. Efter nio minuter stod den norske målvakten på fem räddningar och endast två insläppta och norge hade en 5-2 ledning.

Handbolls-EM

Norsk rivstart

Men den svenske målvakten Palicka ville inte vara sämre och visade också prov på bra spel. Sverige började komma ikapp tack vare den insatsen men precis när man fått känning efter ett gäng mållösa norska minuter så klev grannen från väst ifrån igen.

Så fortsatte sedan hela första halvlek, så fort de svenska spelarna började få kontakt klev Norge ifrån igen.

I andra rivstartade Norge återigen och gick från en 12-8 till en femmålsledning på bara några minuter.

SE MER: Jim Gottfridsson skräder inte med orden efter förlusten

Fem raka Pellas-mål

En stor del kan förklaras i det antalet kontringar som Sverige fick mot sig under matchen.

Matchen fortsatte i samma tempo fram till ställningen 19-14. Då bytte Sverige in Lucas Pellas som kom in och gjorde fem raka baljor och Sverige började närma sig något.

Två reduceringar

Vid ställningen 22-18 fick Sverige en sista chans att ta sig tillbaka då Norge fick två utvisningar tätt efter varandra. Sverige lyckades reducera två gånger om och vid ställningen 22-20 och två minuter kvar träffade man också ribban.

Det var det närmaste Sverige kom och efter ännu ett misslyckat avslut från blågult kunde Norge göra ytterligare ett mål och fastställa 23-20.

– Det är jobbigt, bittert och jag är ledsen och besviken och jag kan nog hitta fler ord, säger Jim Gottfidsson till SVT Sport.

– Det är ett steg i rätt riktning för oss som lag, men det skiter jag fullständigt i. Det var en stor dröm för mig att åka upp till Stockholm och spela semifinal, så det känns så jävla bittert att vi ännu en gång i ett mästerskap får för många skador i vårt lag, säger han vidare.

”Rätt så bra match”

Målvakten Andreas Palicka var också nedstämd efter matchen, även om han såg en del som han kunde glädjas över.

– Vi gör en rätt så bra match för att vara vi i detta mästerskapet., Det har hackat hela vägen och vi har inte varit i något ”flow” och har inte haft bollarna med oss. Vi förlorar med ett par bollar i dag, och det hade kunnat sätt annorlunda ut om vi haft en gulddag, sade han.

– Just nu är Norge ett steg längre fram än oss som lag. Vi får sätta oss ner och ta tag i det som inte är bra nog. Vi har mycket vi kan förbättra, vi får inte alls ut maxpotential från våra spelare. Det är mycket vi ska snacka om, för vi är inte nöjda med det här. I både kontringsspelet och anfallsspelet har vi inte kommit in i ”flowet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet