Jamina Roberts och Johanna Bundsen var två av matchens bästa spelare. Foto: Bildbyrån

Ny OS-kross för Sverige: ”Kan inte få hybris”

Handbollsdamerna fortsätter sitt segertåg i OS. Efter att ha krossat Spanien skulle ryska laget bli ett svårare motstånd.

Helt fel, visade det sig. Vinst med 36–24 i andra OS-matchen.

– Vi vinner med tolv mot ryskorna, det är fantastiskt, säger målvakten Johanna Bundsen.

Jamina Roberts har svårt att minnas senaste gången Sverige var så här bra.

– Jag vet inte... Men det var väl ett tag sedan?. När de spelade lika mot Brasilien kände vi ”fan, nu ska de revanschera sig, men vi är förberedda och tror på det vi gör”, säger hon.

Tokyo 2020

Roberts och Carin Strömberg var Sveriges vassaste anfallsvapen och stod för sju respektive åtta mål i matchen.

– Min andra halvlek var bra, första var jag inte riktigt med, precis som mot Spanien. Jag värmde upp då, Carin tar första och jag andra, säger hon.

Efter drygt sex minuter var ställningen fortfarande 1–1.

Såg skakade ut

Blågult inledde med samma startsjua som i premiäruppvisningen mot Spanien med 31–24. Och man trummade på i samma höga tempo Förbundskapten Tomas Axnér har tvingat laget till mycket fysträning inför avresan till Japan, vilket betalar sig i form av ett offensivt kontringsspel.Carin Strömberg visade ingen pardon i mitten. Rutinerade Linn Blohm gjorde på nytt en bragdinsats på linjen.

Stundtals hade svenskorna dock svårt. Sju minuter mellan målen gick det i en period av första. Vänstersexan Elin Hansson, som blev Sveriges bästa målskytt mot Spanien, hade problem.

Hon gjorde sitt första mål först i början av andra halvlek. Men en storspelade Johanna Bundsen i målet såg till att Sverige behöll en ledning med runt fyra bollar.

”Kan inte få hybris – då åker man ut”

Sverige hade inför Tokyo-OS vunnit tre av fem matcher mot Ryssland utanför mästerskap. I VM, EM och OS är dock verkligheten en annan och svenskorna har tre förluster på fyra matcher sedan Rio 2016.

Ryssland är avstängt från internationell idrott som OS- och VM-turneringar i två år på grund av dopningsbrott. Ryska idrottare får dock ställa upp som neutrala aktiva. Därför måste truppen kallas Ryska kommitténs lag, eller ryska laget.

Därför blev det heller ingen nationalsång i Yoyogihallen i Tokyo. Ryskorna fick nöja sig med den olympiska hymnen.

För Sverige väntar härnäst en på pappret ännu starkare motståndare i form av Frankrike. Återstår att se vad man kan åstadkomma då.

Jamina Roberts vill inte sväva i väg för långt.

– Nej, vi kan inte börja få hybris nu. Det går inte, då åker man ut.

KLIPP: Höjdpunkterna från Sveriges vinst mot ROK (27 juli)