Palicka bedrövad efter insatsen: ”En av mina sämsta matcher”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Palicka, 35, räddade bara tre skott i ödesmatchen mot Tjeckien.

Efteråt bad veteranen om ursäkt.

– Av alla matcher jag spelat är det få som varit så här dåliga, säger han efter 27-27.

Landslagsveteranen och målvaktsfantomen Andreas Palicka brukar i princip aldrig göra en dålig match när han bär den svenska landslagströjan.

Men i ödesmatchen mot Tjeckien hade 35-åringen ingen rolig dag mellan stolparna.

I den första halvleken räddade Palicka tre skott och fick sedan inleda vid sidan om i början på andra till förmån för Peter Johannesson.

Efter ett par minuter var han dock tillbaka, men fortsatte att ha det tungt.

Sverige slet ute på banan och behövde minst ta en poäng för att EM inte skulle ta slut redan i första gruppspelsomgången.

Men de fick ingen vidare hjälp av Palicka.

Trots att det slutade 27-27 stod han inte för en räddning i andra halvlek.

Efteråt var han, avancemanget till trots, nedstämd.

– I dag får jag ta mycket ansvar. Det var alldeles för få räddningar. Av alla matcher jag spelat är det få jag spelat så här dåligt. Det är under den nivån jag ska prestera. I och med det sätter jag laget i en stressig situation när jag inte tar det jag brukar göra. Då blir matchen som den blir. Vi lyckas ändå knyta ihop säcken och vinna och det är en styrka, säger han.

Lovar bättring

– Vi får vara positiva till det. Men min egna prestation är bara att glömma. Det händer ibland i professionell idrott. Det finns egentligen ingen förklaring till det. Självklart är jag besviken. Det kommer se annorlunda ut i huvudrundan. Vi kommer få igång målvaktsspelet. Jag vet vad jag kan och det här hör inte till vanligheterna.

Förbundskapten Glenn Solberg försvarar emellertid sin målvaktsveteran.

– Det är hans ord. Vi är ett lag som står tillsammans oavsett. Det är ingens fel. Vi ska hjälpa målvakterna så de får en trygghet att rädda bollarna. Det ska vi prata om och ta med oss framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.