Jerry Tollbring, Andreas Palicka och Max Darj deppar. Foto: Bildbyrån/Rörligt TV6

Sverige utklassat: ”Står här och skäms”

Sverige är i princip borta från chanser att spela om medaljerna på EM. En blytung förlust mot Portugal i kväll, 25-35, gör att läget ser hopplöst ut för det svenska handbollslandslaget.

– Vi är besvikna givetvis. Vi har ingen energi, vi gör alla fel man kan göra, inget faller på plats, sa Max Darj till SVT Sport.

”Ängsliga, otrygga men framför allt en avsaknad på harmoni. Och jag som trodde på en annan utveckling 2017. Vi saknar fysiken, mentala styrkan”,  skrev SVT:s landslagsexpert Magnus Grahn på sociala medier direkt efter slutsignal.

I andra halvlek rann Portugal ifrån med större tyngd i anfallspelet och med ett tätt försvar. Sverige var chanslöst. Det missades från mitten, från kanten och från niometerslinjen – inget gick vägen för Sverige, som även läckte bakåt.

Handbolls-EM

– Man står nästan här och skäms, sa Max Darj till SVT Sport efteråt.

– De gör mål på allt. Vi har hål överallt i försvaret. Det här är inte alls kul som professionell handbollspelare. Känns tråkigt för de som kommit hit, säger Jim Gottfridsson till SVT Sport.

Klipp: Max Darj sågar den svenska insatsen

Portugal har överraskat alla i detta EM. Det borde inte kommit som någon överraskning för de svenska spelarna att portugiserna är stora och starka. Men det såg ut som de svenska spelarna var helt oförberedda.

– Att förlora med 10 mål mot Portugal här i Malmö, det finns egentligen inte på kartan, säger Darj uppgivet.

Svenskt slarv – början till bedrövelsen

Sverige lät Portugal ta kommandot ganska tidigt när man slarvade i anfallsspelet.

Portugal gjorde 8-7 i öppen bur när Sverige plockat ut målvakten när Nielsen satt utvisad. I nästa anfall tappade Sverige bollen igen och Branquinho kunde sätta 9-7 i tom bur. Redan där såg man vart detta skulle barka hän.

Portugiserna höll sedan en trebollsledning länge. Gick upp till 14-10 med sex minuter kvar av första halvleken.

Sverige kom tillbaks något men storspel av Portugals målvakt Quintana när Sverige hade numerärt överläge gjorde att underläget i paus var 3 bollar, 12-15.

Såg enkelt ut för Portugal

Portugal fortsatte att utmanövrera blågult. De portugisiska anfallen avslutades med det som utifrån såg ut som enkla mål medan Sverige fick slita i varje anfall för att hitta en utväg för ett skott.

Sveriges målvakter hade inte den bästa hjälpen  av försvaret men hade inte heller själva någon bra dag. Varken Appelgren eller Pallicka lyckades hitta något flyt – vilket bara gav portugiserna än mer självförtroende.

Den enda som kunde mäta sig med portugiserna i form av tyngd var Andreas Nilsson som med sin framfart på linjen gav  skäl till smeknamnet ”stycket” Han var målbäst i Sverige med fyra mål.