Foto: TT

Ingen serbisk hjälp för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike gjorde jobbet mot redan utslagna Serbien och vann 39-30.

Därmed står det helt klart att Sverige behöver hjälp för att ta sig vidare till kampen om medaljerna i handbolls-EM.

Det var ett Frankrike som spred ut speltiden över truppen men som ändå visade sig vara numret för stort för Serbien. Luka Karabatic var bäst på planen och stod själv för sju av de franska målen.

Enda huvudbryet för fransmännen var att målvakten Vincent Gerard tvingades utgå med skada. Det är ännu oklart hur pass allvarlig den skadan är.

I och med kvällens franska seger står det även klart att två svenska segrar i avslutningen mot Vitryssland och Norge inte nödvändigtvis räcker för avancemang. Om Kroatien slår Frankrike med mellan två och sju mål i gruppavslutningen senare på onsdag kväll går nämligen både Kroatien och Frankrike vidare tack vare målskillnad i trions inbördes möten.

I bästa fall kan det räcka för Sverige att slå Vitryssland och förlora mot Norge med max fyra mål. Men då krävs att Frankrike – som i så fall redan är semifinalklart – besegrar kroaterna i Zagreb.

Två tänkbara EM-scenarion

Sverige tar åtta poäng – men missar ändå semifinal.

Kan inträffa om: Kroatien slår Frankrike och Sverige slår Norge.

Tabellen i så fall: Frankrike, Kroatien och Sverige stannar i så fall alla på åtta poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Kroatien vinner med minst två mål (med siffrorna 22–20 eller mer) eller max sju mål får Sverige sämst målskillnad i inbördes möten och slås ut som trea i gruppen.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Frankrike–Sverige 23–17.

Sverige tar sex poäng – men når ändå semifinal.

Kan inträffa om: Frankrike slår Kroatien och Norge slår Sverige.

Tabellen i så fall: Frankrike får maximala tio poäng och blir klar gruppetta. Sverige, Norge och Kroatien hamnar alla på sex poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Norge vinner med max tre mål (eller fyra mål med siffrorna 32–28 eller mer) får Sverige bäst målskillnad i inbördes möten och går vidare som grupptvåa.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Kroatien–Norge 32–28.

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Fyra lag är fortfarande kvar i kampen om två semifinalplatser i Sveriges EM-grupp i Zagreb. Ställningen:

Frankrike, 4 matcher, 8 poäng (+23).

Kroatien, 4 matcher, 6 poäng (+12).

Norge, 4 matcher, 4 poäng (+5).

Sverige, 4 matcher, 6 poäng (+12).

Återstående matcher:

Onsdag: Serbien–Vitryssland (16.00), Sverige–Norge (18.15), Kroatien–Frankrike (20.30).

De två bästa lagen i gruppen går vidare till semifinal. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng avgör resultaten i inbördes möten.

Semifinalerna spelas den 26 januari, även det i Zagreb. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.