Skön revansch när Sverige vann sekunddrama

Sverige var i rejäl brygga i halvtid mot Serbien i EM. Underläge med två bollar 11-13. En oerhört stark inledning av andra halvlek borgade för en svensk seger 22-21 efter ett riktigt sekunddrama där en svensk timeout på slutet blev matchvinnande.

Jenny Alm skickade in segermålet fram till 22–21 mot Serbien och nu kan Blågult gå vidare med två poäng till nästa runda av handbolls-EM i Frankrike.

– Jag är väldigt nöjd och väldigt glad. Ska vi vidare till andrarundan är det viktigt att vi har poängen med oss, säger Filippa Idéhn till SVT Sport.

Efter den dramatiska EM-premiärförlusten mot Danmark (29–30) var Sverige piskat att vinna mot Serbien för att ha chansen att få med sig två poäng till huvudrundan. Detta eftersom Danmark tidigare under söndagen slog Polen och på så sätt får med sig sina två poäng mot Blågult.

Mot Danmark avgjordes allt under matchens fem sista sekunder – nu blev det en ny rysare i franska Nantes.

Serbien startade trevande mot Polen i sin öppningsmatch, men imponerade efter paus och vann till slut klart med 33–26. Mot Sverige var serbiskorna med från start.

Idéhn storspelade

Framför allt gick det stå i det svenska anfallsspelet. Serbien spelade ett varierat försvarsspel där de ryckte sönder Sveriges rytm och Blågult hittade inte riktigt någon lösning på det stötande 5–1-försvaret. Vid ställningen 7–7 efter en kvart vann Balkanlaget den följande tiominutersperioden med 6–2.

Trots detta låg Sverige endast under med 11–13 i paus, mycket tack vare mittsexan Anna Lagerquist och målvakten Filippa Idéhn, som kom upp i en räddningsstatistik på 37 procent under den första halvleken. Lagerquist var en jätte på linjen i kamp med det starka serbiska mittlåset och förutom att själv sätta två mål fixade hon även två serbiska utvisningar och en straff i slutskedet av halvleken.

Den avslutningen tog Sverige med sig till upptakten av den andra halvleken. Tre raka mål signerade spelmotorn Isabelle ”Bella” Gulldén, Hanna Blomstrand och Olivia Mellegård innebar att Sverige var i ledning med 14–13.

Rafflande slut

I det läget stod matchen och vägde – det verkade det svenska försvaret och framför allt målvakten Idéhn tröttna på när det var kvarten kvar att spela. Sverige spikade igen i sju minuter och Idéhn hade ett tag över 50 procent i räddningsstatistik i andra halvlek.

– Jag tänkte inte så mycket, utan försökte bara placera mig så bra som möjligt i målet, ha min skottanalys klar i huvudet och ändå se vad som händer. Försvaret jobbade också otroligt bra. Jag är nöjd med deras insats, säger målvaktshjälten till SVT.

Svenskorna lyckades dock inte ta vara på det fina målvaktsspelet fullt ut och även om Sverige ledde med två bollar med tre minuter kvar att spela var ställningen 21–21 när 19 sekunder återstod.

Då klev Jenny Alm fram och skickade in 22–21 med fem sekunder kvar och Sverige tog sina första EM-poäng.

Närmast väntar Polen på tisdag. Vid svensk vinst då går Sverige vidare med fyra poäng till huvudrundan. Även vid förlust mot Polen kan Sverige gå vidare med två poäng. Då får inte förlusten bli större än tre mål samtidigt som Danmark måste slå Serbien. Men vid en förlust med många bollar kan fortfarande Sverige missa att gå vidare.

– De här två poängen kommer förmodligen vara jätteviktiga, säger Filippa Idéhn.

Blir matchen mot Polen oavgjord blir det tre poäng för svenskorna.