Ulrika Olsson under kvartsfinalen mot Heid i söndags. Foto: Bildbyrån

Skurus storskytt bryter kontraktet mitt i slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

I söndags var Ulrika Olsson bästa målskytt med sex fullträffar när Skuru slog Heid med 29-20 i den första SM-kvartsfinalen. Det blev sista matchen för 30-åringen som nu bryter kontraktet med omedelbar verkan.

– Klubben har satt ett bäst-före-datum på mig som 30-åring, säger Olsson till TV4.

Olsson har fört samtal med damkommittén och kontaktade föreningens ordförande Jonas Johansson efter matchen i söndags och de går nu skilda vägar.

– Klubben har valt att inte förlänga till nästa säsong och det som varit tungt är avsaknaden av dialog. När de väl för dialogen pratar de om att spelare i min ålder brukar tänka på familjebildning, vilket jag tycker är mest anmärkningsvärt. Det är omodernt i en damelitidrottsförening år 2021, säger Olsson till TV4.

Klubben vill föryngra truppen till nästa säsong.

– De pratar om att föryngra som ett argument till att inte förlänga. De har aldrig pratat om min kompetens som handbollsspelare och varit luddiga i sin argumentation, säger Olsson.

”Kan inte se mig själv i spegeln”

Hon känner att allt är så fel att det inte går att fortsätta i klubben.

– Jag har svårt att se mig själv i spegeln på morgnarna som damelitidrottare efter att ha varit i den här miljön i mer än tio år och se att jag kan stå upp för en klubb som har den typen av argumentation. Det krävs någon form av markering mot den här typen av behandling av kvinnliga idrottare, att klubben sätter ett bäst-före-datum på mig när jag är 30 år gammal, säger Olsson som bryter ihop och börjar gråta.

– Det känns inte rätt och det är svårt att motivera mig själv till att driva en förening som agerar enligt de premisserna. Det finns bara ett val och det är inte etiskt rätt. Jag kan inte stå för det.

MER HANDBOLL: Målvakten rasar efter knocken (18 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.