Sävehof mästare – Odén avgjorde

Uppdaterad
Publicerad

Sävehof är åter igen svenska mästare i handboll.

Med bara sekunder kvar satte Ida Odén det avgörande målet som betydde 22–21 för storlaget som därmed tog sitt 13:e SM-guld.

– Ett väldigt härligt sista mål i karriären kan jag säga, säger Ida Odén till SVT Sport.

På förhand ville ingen ta på sig favoritskapet. H65 Höör hade ett guld att försvara och Sävehof en revansch att jaga.

Och den första halvleken blev precis så jämn som förväntat. Och precis som vanligt visade lagen att en final inte är en plats för veklingar. Det fysiska spelet dominerade och de offensiva foularna avbytte varandra.

Men när Höör fick en dubbelutvisning på lagkapten Sofia Hvenfeldt och Sofia Olsson, kunde Sävehof skaffa sig en viktig tvåmålsledning. Och med en storspelande Wilma Andersson i målet, som tog 50 procent av Höörs skott, kunde Sävehof hålla ledningen halvleken ut.

– Hon är ung och lovande. Hon gav trygghet till Sävehofs försvar och det bar de med sig hela matchen, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

Nagelbitare

Ställningen i halvtid: 13–10 till Sävehof.

Om den första halvleken var ett typexempel på en finalmatch, var den andra halvleken motsatsen. Båda lagen slarvade med passningarna och skotten ville inte sitta där de skulle. Tio minuter in i den andra halvleken hade Höör spelat till sig ett likaläge.

Och matchens slutskede skulle bli en riktig nagelbitare. Med fem minuter kvar var ställningen lika.

Men det skulle visa sig att rutinen räckte längst. Med tio sekunder kvar satte Sävehof 22–21. Och vem bättre att göra målet än Ida Odén som med sitt sista skott i karriären frälste Sävehof och gav den gamle jätten ett trettonde SM-guld.

– Jag blev lite rörd. Ett väldigt härligt sista mål i karriären kan jag säga, säger Odén till SVT Sport.

Expert Magnus Grahn gläds med Odén och sättet hon fick avsluta sin karriär på.

”Alla känslor på samma gång”

– Hon får avsluta karriären på bästa sätt, det gläder ett gammalt handbollshjärta, säger Grahn.

Han såg en SM-final som levererade i spänning och dramatik.

– Det var en match som kunde gå hur som helst. Sävehof tog taktpinnen från start men de gjorde ingenting i början av andra halvlek. Mikaela Mässing var ju briljant. Hon tog Höör in i matchen, det måste kännas tungt för henne att förlora, säger han och fortsätter:

– Många har varit kritiska till Sävehof den här säsongen men nu har de visat att de byggt något riktigt bra.

Tränaren Henrik Signell hade svårt att sätta ord på känslorna efter matchen.

– Det är alla känslor på samma gång. De sitter inombords och jag får inte riktigt ut dem, men det är en otrolig stolthet och glädje, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.