Jesper Nielsen bryter sig igenom det kroatiska försvaret i kvällens match. Foto: Bildbyrån. Visa alla (6)
Visa alla (6)

Bragdartad svensk seger i handbolls-EM

Sverige gjorde en bragdartad insats mot hemmalaget Kroatien i Split när man vann med 35-31 och gick till mellanrundan med maximala fyra poäng. Nu hägrar spel om medaljerna för Sverige i EM-slutspelet.

– Det är otroligt skönt, bara lycka och glädje och viktigt. Vi släppte bara handbromsen och körde. Nu har vi med oss fyra poäng till mellanrundan, säger Max Darj till TV3.

I slutsekunden gjorde härföraren Albin Lagergren 35-31 och när slutsignalen gick dansade de svenska spelarna ringdans. Det var nästan tyst i arenan förutom den lilla svenska klacken som närmast chockat tog in skrällen. 

Glädjen lyste ur ögonen på de svenska spelarna efter skrällen. Ett hårt nederlagstippat svenskt lag ritade om förutsättningarna inför mellanrundan.

– Det är helt obeskrivligt, säger sexmålsskytten Albin Lagergren som lyfts till skyarna av handbollsälskare till SVT Sport.

Inramningen gjorde segern så mycket skönare

– Att få slå hemmanationen på deras hemmaplan var fantastiskt.

Att ha fått med sig fyra poäng till mellanrundan var närmast en dröm.

– Det troddde man inte efter den första matchen (mot Island) säger Lagergren.

En typ av match man tränar för

– Det är sådana här matcher man tränar för och vill spela. Kan vi fortsätta så här kan vi ta fler poäng, säger Jesper Nielsen. 

En avgörande sekvens var när Simon Jeppsson bombade in 21-28 med ett närmast osannolikt avigt skott från elva meter och Jim Gottfridsson sköt 29-21 över målvakten när det återstod mindre än kvarten kvar att spela. Som mest ledde Sverige med nio mål ett par gånger.

Jakobsson avslutade på bänken med rött kort

Hemmalaget kom närmare men avståndet var för stort för att äta in. Med elva minuter kvar blev Johan Jakobsson utvisad efter ett rött kort när han kopplat struptag på en kroatisk spelare i anfall.

Det var oupphörligt ett enormt tryck i Spaladium i Split när 9000 fanatiska fans piskade fram sina hemmaidoler.

Inför sista omgången kunde Sverige gå till mellanrundan med allt mellan 0 och 4 poäng. Efter Serbiens 29-26 mot Island och Sveriges egen seger går svenskarna till mellanrundan i Zagreb med maximala fyra poäng och har ett gyllene läge för spel om medaljerna.

– Sverige var kloka, intelligenta och helt respektlösa i dag. När Sverige sedan kryddar med taktiskt kunnande och moral ja då blir man tårögd, säger SVT Sports expert Magnus Grahn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer