Sverige föll i bronsmatchen trots upphämtning av ett sexmålsunderläge. Foto: Bildbyrån

Svensk bronsförlust i VM

Sverige låg under med sex mål i halvtid mot Nederländerna i VM-bronsmatchen. Efter en makalös upphämtning ledde Sverige ett tag matchen, men föll till sist då energin tog slut. Så här var matchen:

SLUT: SVERIGE – NEDERLÄNDERNA 21-24 (8-14)

60.00: Matchen är slut. Det blev en spännande match efter en makalös upphämtning av Sverige i den andra halvleken. Men till sist tog det för mycket energi och det är nederländskorna som till sist är starkast.

59.00: I stressen ger Sverige bort bollen och i det öppna målet när Sverige ska ta ut målvakten stängs den här matchen. Sverige tog upp ett sexmålsunderläge men det räcker inte.

58.40: Nederländerna kontrar och gör mål på nytt. Nederländerna kommer att ta bronspengen.

58.05: Olivia Mellegård tar läget från vänsterkanten och knorrar bollen – i stolpen och ut!

56.50: Nytt avslut från Jamina Roberts, den här gången från höger. Då räddar Wester. Nederländerna vänder spelet snabbt och Angela Malestein i friläge som hon inte missar. Nederländerna uppe i en ny ledning och då kommer den svenska time out'en.

56.00: Men Nederländerna behöver inte kämpa hårt för sina mål. Estavana Polman gör mål, kvitterat igen.

55.30: Sverige upp i ny ledning efter fint spel mellan Roberts och Gulldén. Blomstrand får sedan bollen som snabbt spelar den vidare till Roberts till vänster som via en snurrfint tar sig till ett fritt skottläge och sätter 20-19.

54.55: Arm uppe på Nederländerna efter långt anfall. Måste skjuta och det kommer avslut utifrån som Idéhn då räddar. Viktigt!

54.10: Sverige har en time out kvar att ta under slutet av matchen, Nederländerna har ingen kvar.

52.40: Med en spelare mindre på planen lyckas Sverige ta sig upp till en ny ledning, men kort därefter kommer nytt nederländskt mål. 19-19. Martine Smeets med det orange'a målet. Sverige tar därefter time out. Puh!

52.10: Lois Abbingh kvitterar. Det är 18-18.

51.30: Där kommer det ändå en reducering, 18-17. Sverige vänder spelet, men tappar bollen och Nederländerna ställer om på nytt. Då åker Jamina Roberts ut två minuter. Mina damer och herrar, detta går mot att bli en riktig rysare.

50.00: Nederländerna har alltså gjort två mål på 20 minuter i den andra halvleken. Wow. Idéhn har samtidigt 38 procent räddning i det svenska målet i den andra halvleken.

48.05: Nederländernas försvarsklippa, Yvette Broch, utvisas två minuter och Sverige får också straffkast. Då kliver Gulldén fram och gör sitt sjätte mål i matchen. Två mål upp för Sverige, 18-16.

47.10: Sverige får chansen att ta en tvåmålsledning, men Wester räddar.

46.40: Sverige leder! Sedan Sverige tog sin time out leder svenskorna med 5-0. Senaste målet från Louise Sand och Sverige är på väg mot en riktig bragdvändning. 17-16.

46.00: Sverige är ikapp! Hanna Blomstrand gör mål på nytt och Sverige har ätit upp ett sexmålsunderläge!

43.00: Sverige kontrar just nu sönder Nederländerna. Hanna Blomstrand gör mål och nu är det bara ett upp. Nederländerna har gjort TVÅ mål på de första 15 minuterna av den andra halvleken.

42.30: Sverige har kontakt! Två mål upp! Detta efter att Olivia Mellegård kommit fri och kliniskt sätter hon 14-16.

41.10: Tekniskt fel av Nederländerna. Sverige vänder spelet och Gulldén sköt – preciiiis över ribban.

39.40: Sverige har en boll i mål men domaren blåser av, oklart varför. Sverige får tillbaka bollen och kort därefter gör Anna Lagerquist mål. Nu har Wester-muren i det nederländska målet börjat fyllas med hål. Bara TRE mål upp nu!

38.55: Men Gulldén hittar en lucka! Gör sitt femte mål i matchen och Sverige tar time out. 12-16.

38.30: Svenskt blockat skott. Fjärde raka anfallet där Nederländerna inte gör mål. Men heller inte de blågula lyckas näta. Wester räddar igen. Har vuxit fram till en ensam mur där bak för Nederländerna nu.

37.20: Nu har Nederländerna börjat missa och Sverige får chans att äta upp lite försprång, men då kliver målvakt Tess Wester fram med ett par riktigt svettiga räddningar.

36.00: Nederländerna passar bort en boll och Sverige vänder spelet. Hanna Blomstrand får ett man-man-läge mot målvakt Tess Wester som står i det orange'a målet i andra halvlek och räddar.

34.50: Ett mycket vackert mål av Sverige när Anna Lagerquist frispelas från niometerslinjen och kan enkelt placera in Sveriges elfte mål i matchen. Nu behöver vi några räddningar och/eller blockerade skott bakåt!

33.18: Sverige byter målvakt i halvtid. Johanna Bundsen går ut och Filippa Idéhn kommer in. Målen haglar in i båda burarna i inledningen och Nederländskornas sexmålsledning håller i sig.

30.30: Sverige får en bra start på den andra halvleken när Isabelle Gulldén gör sitt fjärde mål i matchen. Det ska verkligen till något utöver det vanliga om Sverige ska vända på detta.

FÖRSTA HALVLEK (8-14):

TWEET

29.58: Nederländerna hinner med ett mål till. Van der Heijden i de orangekläddas mål räddar på nytt och med sekunden kvar innan halvtidsvisslan ljuder, ligger bollen i nät bakom Bundsen. SEX måls ledning för Nederläderna efter 30 minuter.

28.30: Nej nej nej nej. Lois Abbingh gör sitt fjärde mål i matchen. Har tillsammans med Yvette Broch gjort åtta av Nederländernas 13 mål. Fyra var.

27.25: Ingen vidare match av den svenska målvakten Johanna Bundsen hittills. Nytt mål från Nederläderna som går mot att plocka med sig en betryggande ledning in till halvtidsvilan.

26.00: Gulldén har tagit Sveriges fyra senaste avslut i matchen. Nu missar hon dessvärre, men Sverige får tillbaka bollen och Ulrika Toft Hansen får med sig ett straffkast. En möjlighet som Gulldén utnyttjar, ny reducering för Sverige i slutet av den första halvleken. 8-11.

25.00: Nederländerna tar time out i en fyramålsledning.

24.10: Isabelle Gulldén gjorde Sveriges senaste mål i matchen för sex minuter sedan. Nu reducerar hon till 7-11.

23.30: Johanna Westberg visas ut två minuter. Tung period i matchen för Sverige nu då Nederländerna går upp till en femmålsledning efter mål av Lois Abbingh.

23.20: När Sverige tog sin time out var det två mål upp, nu är det fyra.

21.10: Vackert spel av Nederländerna när Yvette Broch gör sitt fjärde mål i matchen. Högsta ledningen i bronsmötet så här långt: En tremålsledning nu.

20.00: Angela Malestein ställer om snabbt efter Gulldéns mål och kontrar på kanten. Det svenska försvaret är inte med och hon kan enkelt springa sig fri och sätta 8-6 för Nederläderna.

18.50: Isabelle Gulldén gör sitt första mål i matchen när hon reducerat till 6-7. Bra häng i luften innan hon placerar in bollen bakom Laura van der Heijden.

18.10: Nederländerna tar hand om sitt första straffkast i matchen och tar en ny tvåmålsledning. Sverige utnyttjar här sin första time out i matchen.

17.00: Viktig räddning från Johanna Bundsen. Sverige kan sedan vända spelet och Anna Lagerquist reducerar till 6-5.

15.20: Flera missade målchanser för Sverige och Nederländerna är mer effektiva och går upp till en 6-4-ledning. Nytt överläge för Sverige när ännu en nederländska visas ut två minuter.

12.40: Sverige får med sig ett straffkast, men Nathalie Hagman kan inte utnyttja möjligheten till en ny svensk ledning utan den nederländska målvakten räddar. Kort därefter har Nederländerna vänt och leder med 5-4.

11.30: Sverige åker på matchens nästa utvisning efter att Nederländerna reducerat till 4-3. Anna Lagerquist utvisas och kort därefter har nederländskorna kvitterat till 4-4.

08.20: Sverige utnyttjar överläget och tar sig upp till en tvåmålsledning, 4-2.

06.40: Sverige upp i en 3-2-ledning och får med sig två utvisningar på nederländskor som får spela med två spelare mindre på planen under nästan två minuter.

05.00: En jämn inledning av matchen där vi har ett 2-2-resultat efter fem spelade minuter. Jamina Roberts gjorde matchens första mål.