Supermatch och seger med 34-20 mot det ryska förbundets lag.

Därmed är Sverige klart för kvartsfinal i handbolls-VM.

– Sjukt härligt. Vi visar att vi håller en hög kvalitet, säger Lucas Pellas till TV6.

Sverige behövde minst en poäng mot det ryska förbundslaget för att nå kvartsfinal i VM. Det blev två – och det var inget snack om saken.

Det mesta gick Sveriges väg i den sista matchen i huvudrundan och i paus var ledningen hela 17-8.

Sverige öppnade dock den andra på sämsta tänkabara sätt. Ryssarna gjorde 3-0 de första tre minuterna och krympte underläget till 11-17. Men efter det ordnade det upp sig.

Den svenska målproduktionen kom igång och Andreas Palicka storspelade mellan stolparna. Med kvarten kvar att spela ledde Sverige med 13 bollar.

Första målet efter sju minuter

Även i den suveräna första halvleken höll försvars- och målvaktsspel högsta klass och det tog hela sju minuter innan ryssarna spräckte målnollan.

De hade dock chansen att sätta första målet på straff två minuter tidigare, men då stod Palicka i vägen. Den svenska målvakten fick upp höger hand över huvudet och räddade straffkastet.

Efter tolv minuter tog ryssarna time out – då ledde Sverige med 7-2 efter bland annat fyra mål av Hampus Wanne.

Men det hjälpte inte. Sverige fortsatte att ösa på framåt samtidigt som försvaret stod kompakt.

Slipper Danmark i kvartsfinal

Kanske fick det ryssarna ur balans. Med sju minuter kvar av den första halvleken gick nämligen Jim Gottfridsson i backen efter en ful förseelse. Gottfridsson var på väg förbi det ryska försvaret när Sergei Kudinov drog tag i hans skottarm och rev ner honom.

Kudinov klarade sig dock med en tvåminutersutvsining.

– Ingen behöver oroa sig, jag lirar på onsdag, säger Gottfridsson.

Det blev till slut svensk seger med 34-20. Sverige vinner därmed sin grupp i huvudrundan och slipper Danmark i kvartsfinal. Där väntar i stället Argentina, Qatar eller Kroatien och det avgörs under måndagen.

– En fantastisk känsla att vara i VM-kvartsfinal. De roligaste matcherna är de som gäller något. Helst tar man Argentina. Vi har haft bra matcher mot dem i flera mästerskap. Hade någon sagt på förhand att vi skulle möta Argentina i kvartsfinal hade nog alla ha tagit det, säger Albin Lagergren om kvartsfinalen som spelas på onsdag.