Gulldén och kompani toppseedat inför EM-kavlet. Foto: Bildbyrån

Sverige toppseedat inför EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är toppseedat och slipper lag som Norge, Nederländerna och Spanien på väg mot handbolls-EM i Frankrike i december 2018. Men, Isabelle Gulldén och resten kan ändå råka ut för så väl Ryssland, Tyskland som Polen när kvalet lottas 21 april.

– Vi är nöjda att hamna i den första seedningsgruppen, jag tycker att vi hör hemma där. Det är dock oerhört tuffa lag även i den andra seedningsgruppen och även i den tredje där Slovenien, som vi förlorade mot i EM i vintras, och Makedonien, som vi ska möta i VM-kvalet i sommar, finns. Vårt mål är förstås att vi oavsett vilka vi lottas mot ska kvala in till EM i Frankrike, säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell till förbundets webbplats.

Kvalet avgörs i sju grupper med fyra lag i varje. De två bästa lagen i vare grupp går till EM.

EM-kvallottningen

Kvalet till damernas handbolls-EM 2018 lottas 21 april.

Kvalet avgörs i sju grupper med fyra lag i varje. De två bästa lagen i vare grupp går till EM.

Seedningsgrupp 1: Norge, Nederländerna, Rumänien, Danmark, Sverige, Spanien, Montenegro.

Seedningsgrupp 2: Ryssland, Tyskland, Polen, Ungern, Serbien, Tjeckien, Kroatien.

Seedningsgrupp 3: Slovakien, Slovenien, Ukraina, Österrike, Vitryssland, Turkiet, Makedonien.

Seedningsgrupp 4: Italien, Island, Litauen, Portugal, Schweiz, kvallag 1*, kvallag 2*.

 * Färöarna, Finland, Georgien, Grekland, Israel och Kosovo spelar ett förkval där de delas in i två grupper á tre lag. Gruppsegrarna tar plats i kvalet.

Speldatum för EM-kvalet: 27–28 september 2017, 30 september–1 oktober, 21–22 mars 2018, 24–25 mars, 30–31 maj, 2–3 juni.

(Källa: Handbollsförbundet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.