Två av SVT-experterns favoriter: Jenny Carlsson, Lugi, och Sofia Hvenfelt, H65. Foto: Bildbyrån

SVT-experten tror på målsnålt Skånederby

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol slog Lugi ut H65 Höör i kvartsfinal. I år möts lagen i semifinal.

– Det kan bli en jämn semifinalserie, som absolut kan gå till 4-5 matcher, säger SVT-experten Johanna Wiberg inför första semifinalen, som du ser direkt i SVT.

Damernas SM-semifinaler inleds i helgen och en av slutspelsmatcherna som SVT sänder är den första semin mellan Lugi och H65 Höör.

H65 är i semifinal för tredje gången, men har aldrig tagit sig längre än så. Lugi, som har två SM-silver bakom sig och är ett rutinerat slutspelslag, siktar förstås på final och har ett psykologiskt övertag på H65. Lundalaget har vunnit båda mötena med H65 tidigare den här säsongen.

”Höörs försvarsspel bättre än ifjol”

SVT-experten Johanna Wiberg tror att Skånederbyt kan bli en jämn kamp, mycket därför att Höör har lyft sig försvarsmässigt.

– H65 har utvecklat sitt försvarsspel till den här säsongen, vilket jag tycker är den stora skillnaden från ifjol, säger Johanna Wiberg.

– Jag tror att det kommer bli en jämn semifinalserie, som absolut kan gå till 4-5 matcher.

Lugi får segertipset

Lundalaget inleder årets SM-semifinal, som avgörs i bäst av fem matcher, på hemmaplan.

– Det kommer bli en tät och målsnål match och jag tippar Lugi som segrare. De är mer samspelta i sitt anfallsspel och har ett giftivgt offensivt försvar, som H65 kommer att ha tufft med.

Fyra spelare att ha koll på

Anna Lagerqvist, Lugi

”Lugi är enligt mig två olika lag med eller utan henne. Hon styr det offensiva försvaret, är placeringssäker och tuff. Har utvecklat sitt anfallsspel där niometersspelarna är glada för att hitta henne-. En spelare som ALLTID går först – i alla lägen.”

Jenny Carlsson, Lugi

”Tillbaka för fullt från skada. Drar ett tungt lass på 9 meter där hon är en spelfördelare med en fantastisk blick för spelet samtidgit som hon hela tiden är ett hot med sitt egna läge.”

Sofia Hvenfelt, H65

”Kom till H65 inför den här säsongen. M6 som spelar i stort sätt non-stop. Har tillsammans med Emma Lindkvist fått ordning på försvaret. En vinnarskalle som alltid ger allt i alla lägen.”

Cassandra Tollbring, H65

”En målgörare! Gör mål i stort sätt över hela banan. Vill vara betydelsefull och är betydelsefull för H65.”

Båda lagen vann sina kvartsfinaler med 3-0, Lugi mot Kristianstad och H65 mot Skövde.

Så spelas semifinalerna

Sävehof fick i egenskap av seriesegrare välja mellan de två sämst placerade lagen, trean Skuru och fyran H65 Höör. Sävehof valde Nackalaget Skuru och därför blir det inte en fjärde raka final lagen emellan. Sävehof och Lugi har hemmaplansfavör i den första matchen och i en eventuelllt femte och avgörande match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.