En match i matchen. Målvakterna Jessica Ryde och Johanna Bundsen. Foto: Bildbyrån

SVT-experten om SM-finalen: ”Blir ett mentalt spel”

Uppdaterad
Publicerad

Skuru lyckades få Sävehof rejält ur balans i SM-semifinalen, men trots lite svajigare spel än tidigare säsonger är mästarlaget guldfavorit mot finalrookien H65 Höör. – Sävehof är stora favoriter. H65 har chansen, men det krävs en bragdinsats bakåt och Cassandra Tollbring måste fortsätta att leverera mål framåt, säger SVT-experten Johanna Wiberg.

Skuru besgegrade mästarna från Partille två gånger om hemma i Eriksdalshallen, men i den femte och avgörande semifinalen var det inget snack om saken.

Sävehof vann med 35-20 och gick till final för tolfte gången på raken.

– Sävehof har fortfarande otroligt mycket finalrutin och är Sveriges bästa lag, men lyckas H65 pressa Sävehof och ta ledningen så tror jag att Sävehof kommer bli lite mer osäkra än tidigare år, säger Johanna Wiberg inför finalen, som sänds direkt i SVT på lördag.

– Det kommer bli ett mentalt spel, men Sävehof är fortfarande stora favoriter. De är utan tvekan Sveriges bästa kontringslag och de har alltid stora förväntningar på sig.

”Stor moral i H65”

Skåne-laget H65 Höör imponerade mot Lugi i sin semifinal och har förstås allt att vinna i Malmö på lördag.

– H65 har tagit sig till final genom deras moral. Alla spelare är beredda att offra sig och gör allt i varje situation för att vinna, men de måste få till sitt tuffa och kompakta försvar och målvakten Jessica Ryde måste spela på topp.

– De måste också hålla nere sina tekniska misstag för att inte Sävehof ska kunna kontra. H65 måste få spela uppställt försvar mot Sävehof.

”Finalrutinen betyder otroligt mycket”

Sävehof gör sin tolfte raka SM-final och det finns massor av rutin från riktigt stora matcher i laget. Frågan är om finalrutinen kommer att ta ut sin rätt mot H65, som gör sin allra första SM-final.

– Finalrutinen betyder otroligt mycket på lördag. Det är bara ett fåtal spelare i H65 som spelat final tidigare. H65-spelarna måste ha rätt fokus och energi, vilket är svårt att förbereda sig på innan då de aldrig har varit i final innan.

– Sävehof har varit i den här situationen så många gånger tidigare och vet vad som väntar.

Så ser du SM-finalen i SVT

Visa

Lördag 27 maj
12.30-15.00 Sävehof-H65 Höör SVT1, svtsport.se och SVT Play
Kommentator: Chris Härenstam
Programledare: David Fjäll
Experter: Johanna Wiberg och Magnus Grahn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer