SVT:s expert: ”Det här är nycklarna till svensk seger”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll möter Sverige ett Vitryssland som har överraskat i årets EM. SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn ger nycklarna till vad som krävs för att Sverige ska vinna ikväll

Sverige förlorade mot Frankrike i den första matchen i mellanrundan med 23-17. Ikväll väntar Vitryssland som lyckades pressa hemmanationen Kroatien bra länge i förra matchen. Trots att Sverige endast gjorde 17 mål mot Frankrike, tror expert Grahn att Sverige kommer att vinna med 4-5 mål:

– Jag vill se ett Sverige som kontrar, har spring i benen, stabilt försvarsspel och ett ordentligt tryck för då är vi bra och gör många mål.

Det vitryska spelet är traditionellt med många skott utifrån och stora spelare, något som inte borde vara ett problem för de svenska försvarsspelet:

– Bara våra spelarevågar kliva fram så har jag svårt att se att Vitryssland vinna, säger Grahn.

Hör Grahns tankar inför matchen i spelarn ovan.

Fakta: Två tänkbara EM-scenarion

Sverige tar åtta poäng – men missar ändå semifinal.

Kan inträffa om: Frankrike slår Serbien och Sverige slår Vitryssland. Kroatien slår Frankrike och Sverige slår Norge.

Tabellen i så fall: Frankrike, Kroatien och Sverige stannar i så fall alla på åtta poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Kroatien vinner med minst två mål (med siffrorna 22–20 eller mer) eller max sju mål får Sverige sämst målskillnad i inbördes möten och slås ut som trea i gruppen.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Frankrike–Sverige 23–17.

Sverige tar sex poäng – men når ändå semifinal.

Kan inträffa om: Frankrike slår Serbien och Sverige slår Vitryssland. Frankrike slår Kroatien och Norge slår Sverige.

Tabellen i så fall: Frankrike får maximala tio poäng och blir klar gruppetta. Sverige, Norge och Kroatien hamnar alla på sex poäng och resultaten i lagens inbördes möten avgör tabellplaceringen. Om Norge vinner med max tre mål (eller fyra mål med siffrorna 32–28 eller mer) får Sverige bäst målskillnad i inbördes möten och går vidare som grupptvåa.

Resultat i inbördes möten hittills: Sverige–Kroatien 35–31, Kroatien–Norge 32–28.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.