Handbollsstjärnan tar upp kampen mot näthatet

Uppdaterad
Publicerad

Skuru IK-spelaren Linnéa Claeson har utöver sina framgångar inom handbollen gjort sig känd för en bredare publik genom sitt Instagramkonto ”Assholesonline”. Hon försöker synliggöra sexuella trakasserier hon möter. Igår delade hon ut priset till årets samhällsförändrare – i dag på internationella kvinnodagen gästade hon Gomorron Sverige. ”Jag känner ett ansvar, och en tacksamhet.”

Hon har vunnit VM-guld med både U18- och U-20-landslaget, men efter en SM-final får hon mellan 20-30 meddelanden från okända män. Meddelanden som innehåller allt från sexuella inviter, till penisbilder, och filmade bilder på våldtäkter.

Linnéa Claeson har hittat sitt sätt för att bearbeta. Hon driver med personerna som skriver till henne. – Det är ett sätt för mig att jobba med med feministiska frågor. Skriva om mäns våld mot kvinnor, diskriminering, kontroll av kvinnor världen över.

– Ibland kan jag bli rädd, men då känner jag att jag måste orka vara modig. Eftersom det kommer en generation efter oss som inte ska behöva utstå samma skit som vi har fått vara med om. Jag känner ett ansvar, samtidigt en tacksamhet mot alla kvinnor som har kämpat.

– Jag tror att jag är mer utsatt än andra i laget eftersom att jag syns i det offentliga rummet, jag tar plats, och jag säger min åsikt. Jag tycker att det är ett demokratiproblem att alla kvinnor som gör det ofta får mycket skit.

– Jag tror att det grundar sig i en skev kvinnosyn som är ett globalt problem, där vi alla känner att vi behöver jobba med ett jämställt samhälle för att komma fram.

Linnéa Claeson har råd till andra utsatta.

– Jag tycker att det är viktigt att hitta ett sätt att hantera sig själv. Blir man utsatt för ett brott så är det viktigt om man känner att man vill och vågar anmäla, och orkar det, svinbra. Man kan be personer dra åt helvete, eller kan man ignorera, eller så kan man skämta om det som jag gör lite, för att ha distans till kränkningarna.

– Jag tycker det är viktigt på internationella kvinnodagen att välkomna alla män att delta i kampen, de är otroligt välkomna, de behövs, och det kommer vara avgörande.

Se klippet i spelaren ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.