Tobias Karlsson blir ny team manager för herrlandslaget i handboll. Foto: Bildbyrån

Tobias Karlsson får toppjobb inom handbollslandslaget

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avslutar före detta landslagskaptenen Tobias Karlsson sin aktiva handbollskarriär – och påbörjar sin nya som ledare. Den 38-årige försvarsspecialisten blir ny team manager för herrlandslaget och kommer bilda ledartrio efter EM i januari tillsammans med Glenn Solberg och Martin Boquist.

Det är sedan tidigare känt att Tobias Karlsson avslutar karriären som aktiv handbollsspelare efter säsongsavslutningen på söndag med tyska mästarlaget SG Flensburg-Handewitt.

Känt sedan tidigare är också att den 38-årige försvarsspecialisten efter 17 år utomlands flyttar hem till Sverige igen, med planen att engagera sig i moderklubben HIF Karlskrona.

”Ärofyllt uppdrag”

Nu står det klart att Karlsson även kommer kliva in i en ny roll som team manager efter EM på hemmaplan i januari. Det skriver handbollslandslaget i ett pressmeddelande. Rollen innehåller både administrativa och sportsliga uppgifter.

– Det betyder mycket och det ska bli en stor ära att få jobba med Svenska Handbollförbundet och handbollslandslaget igen. Jag trivdes väldigt bra i landslaget under alla år och tycker att det är en fin miljö att få vara med i och ett ärofyllt uppdrag för alla spelare och ledare som får chansen, säger Tobias Karlsson i pressmeddelandet.

Ledatrio med Solberg och Boquist

Nyheten innebär att Tobias Karlsson kommer jobba i nära samarbete med Glenn Solberg, som tar över efter Kristján Andrésson som förbundskapten i januari. I ledarstaben ingår också Martin Boquist, som sedan 2016 varit assisterande förbundskapten.

– Det känns jättebra att förutom Martin även få med mig Tobias i ledarteamet. Det är en fantastisk person som har en enorm kompetens och erfarenhet från handboll på högsta nivå. Han kommer att göra mig och landslaget bättre, säger Glenn Solberg.

Tobias Karlsson har tagit tre SM-guld med Hammarby, vunnit Bundesliga och Champions League med Flensburg och avverkat tio mästerskap i den svenska landslagströjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.