Tomas Axnér. Första dagen som förbundskapten för damernas handbollslandslaget. Foto: Bildbyrån.

Tomas Axnérs fokus – fysik och etablera Sverige i toppen

Uppdaterad
Publicerad

Första dagen på posten som förbundskapten för Tomas Axnér.

Det är fokus på fysik med ett långsiktigt mål att etablera Sverige i handbollens toppskick.

– Om jag tittar på de allra bästa lagen ligger de före, säger Axnér till SVT Sport.

I början av mars blev det officiellt att Henrik Signell skulle lämna sitt uppdrag som förbundskapten för damlandslaget i handboll efter säsongen. Tomas Axnér skulle ta över.

I dag – tre månader senare – var det dags för första dagen.

– Det är klart att det är ett jättestort ögonblick. Otroligt inspirerande också, säger Axnér till SVT Sport.

”Vi är ungefär lika bra”

Axnér kommer att fokusera på fysiken. Hans långsiktiga mål är att Sverige ska etablera sig som en toppnation i handboll med hjälp av en bättre fysik.

– Om jag tittar på de allra bästa lagen ligger de före fysiskt. Det är inte så att vi är bättre på att spela handboll än dem, vi är ungefär lika bra. Men om vi tappar den fysiska biten och inte kan mäta oss där blir det slumpen som avgör när vi vinner. Vi behöver höja kraven på att spela i landslaget för att på sikt nå upp dit och vara lite oftare nära en medaljplats, säger Axnér till SVT Sport.

Melissa Petrén, proffs i danska Horsens, håller med.

– Det tror jag behövs. Framför allt om man ska mäta sig med topplagen och det är där Sverige vill vara. Då behövs det en fysik för kunna mäta sig med dem i toppen, säger Petrén till SVT Sport.

Johanna Wiberg är assisterande förbundskapten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.